Dünya Altın Konseyi’nin mart 2026 verileri, merkez bankalarının altın rezervlerinde dikkat çekici bir hareketliliğe işaret etti. Türkiye, 60 tonluk satışla ayın en büyük altın satıcısı olurken, Polonya 11 tonluk alımla zirveye yerleşti.
Mart ayında küresel merkez bankaları toplamda net 30 ton altın azalımı bildirdi. Bu tablo, bazı ülkelerin rezervlerini güçlendirmeye yöneldiğini, bazılarının ise altını likidite ve döviz yönetiminde aktif bir araç olarak kullandığını gösterdi.
Polonya Merkez Bankası, mart ayında 11 ton altın alarak aylık bazda en güçlü alıcı oldu. Polonya’yı 9 tonla Özbekistan, 6 tonla Kazakistan izledi. Çin ise altın alım serisini 17’nci aya taşıyarak rezervlerine 5 ton daha ekledi.
Ayın en büyük satıcısı Türkiye oldu. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye, mart ayında 60 ton altın satışı gerçekleştirdi. Bu adımın, rezervlerin döviz ve likidite yönetimi amacıyla kullanılmasından kaynaklandığı belirtildi. Rusya da aynı dönemde 6 tonluk sınırlı satış yaptı.
2026’nın ilk çeyreğinde Polonya toplam 31 tonluk alımla öne çıkarken, Türkiye’nin altın rezervlerindeki azalış 79 tona ulaştı. Azerbaycan’ın varlık fonu SOFAZ’ın 22 tonluk satışı da bölgedeki hareketliliği artıran gelişmeler arasında yer aldı.
Uzmanlara göre mart verileri, merkez bankalarının altına bakışındaki farklı stratejileri net biçimde ortaya koydu. Çin ve Polonya rezerv çeşitlendirme amacıyla altına yönelirken, Türkiye ekonomik koşullar gereği altın rezervlerini daha aktif kullandı.
