Eylül enflasyonu beklentisi aylıkta yüzde 2,2 civarında toplanıyor. Bu senaryo gerçekleşirse yıllık enflasyon ağustostaki yüzde 31,51'den yüzde 30 bandına gerileyecek.
Rakam yalnızca piyasaları ilgilendirmiyor. Ekim ayında sözleşmesi yenilenecek milyonlarca kiracının zam tavanı da aynı veriyle belli olacak, ev sahipleri ile kiracılar hesap makinesini şimdiden eline aldı.
Ekonomistlerin tahmini aylıkta yüzde 2'yi aşıyor
Anketler aşağı yukarı aynı noktada buluştu. 20 ekonomistin katıldığı AA Finans anketinde aylık beklenti ortalaması yüzde 2,18 çıktı, 19 kurumun yanıt verdiği Bloomberg HT anketinde ise yüzde 2,20.
| Gösterge | Aylık | Yıllık | 2026 yıl sonu |
|---|---|---|---|
| AA Finans beklentisi | %2,18 | %30,16 | %29,66 |
| Bloomberg HT beklentisi | %2,20 | %30,30 | %29,7 |
| Ağustos gerçekleşmesi | %1,84 | %31,51 | - |
Tahminler arasında makas pek açık değil. Aylıkta en düşük öngörü yüzde 1,90, en yüksek yüzde 2,60. Yıllıkta ise ekonomistler yüzde 29,97 ile yüzde 31,71 arasına kalem oynattı.

Ekim kira artış oranı yüzde kaç olacak?
Ekim kira artış tavanının yüzde 31,5 civarında oluşması bekleniyor. Tavanı aylık rakam değil, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması belirliyor ve bu ortalama ağustosta yüzde 31,79'daydı.
Hesap basit. Beklenti tutarsa 20.000 TL kira yaklaşık 26.300 TL'ye, 30.000 TL kira ise 39.450 TL'ye yükselecek. Kesin oran pazartesi sabahı TÜİK verisiyle birlikte netleşecek, sözleşmesi ekimde dolan herkes o saate kadar sabredecek.
Baz etkisi yıllık rakamı aşağı çekiyor
Aylıkta yüzde 2'yi aşan bir artışa rağmen yıllık enflasyonun düşmesi bekleniyor. Sebep geçen yılın eylülü. O ay aylık enflasyon yüzde 3,23'tü, bu yüksek rakam hesaptan çıktıkça yıllık oran da rahat bir nefes alacak.
Yıl sonu cephesinde beklentiler yüzde 29,7 civarında sabit. En karamsar tahmin yüzde 31,5, en iyimseri yüzde 28. 2027 için ise ekonomistler bir önceki ankette verdikleri yüzde 23'ü yüzde 24'e çekti.
