05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Hükümet düğmeye bastı! Esnek çalışma modeli geliyor detaylar netleşti

Hükümet düğmeye bastı! Esnek çalışma modeli geliyor detaylar netleşti

Yeni çalışma modeli için kanunla iş grupları belirlenecek ve çalışma saatlerinde herhangi bir kısalmanın yaşanmayacağı öğrenildi.

AK Parti hükümeti bir süredir gündemde olan ve detayları merak edilen esnek çalışma modeli için çalışmalara başladı. Cevaplanmayan sorular yanıt bulmaya başlamışken önümüzdeki günlerde sürecin sivil toplum örgütleri ve işveren temsilcileri ile görüşülmesi ile beraber başlanması bekleniyor.

Ekonomim'in edindiği bilgilere göre,  esnek çalışma modeli kanun ile belirlenen meslek gruplarını kapsayacak. AK Parti yönetiminin aktardığına göre, bu çalışma modeli çağın mesleklerine uyum sağlayarak şekillenecek. Emek yoğun iş kolu dallarını korumak öncelik olacak ve buna göre bir çalışma modeli tanımı gelecek. Kaynaklar, "Tekstil ve imalat alanında ara eleman olarak çalışan grupları, bazı mühendislik dallarında, çağın mesleği haline gelen ve daha çok gençlerin alanı olan dijital alanların kullanıldığı meslek gruplarını, eğitim alanında akademik çalışmalar yapanları, yazılımcı gibi meslek gruplarını kapsayacak" sözlerini kullandı.

ÇALIŞMA SAATLERİ KISALMAYACAK

Akla ilk olarak çalışma saatlerinin kısalmasının geldiğini belirten AK Parti kaynakları, kamu da dahil olmak üzere böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi. Belli meslek gruplarını kapsayaca bu model için, “uzaktan çalışma modeli, Kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli” başlıkları üzerinde duruluyor.

KİŞİYE ÖZGÜ UYGULANACAK

İş Kanunu'nda yapılan değişiklik ile 'esnek çalışma' yeniden tanımlanacak. Esnek çalışma modeli genele değil; kişiye özgü uygulanacak. Esnek çalışma tam gün mesai yapmayan, yarım gün çalışan, haftanın belli günleri çalışan, kısa vadeli işler yapan, geçici çalışan gibi grupları kapsayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *