İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ İki meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor

İki meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor

Özel hastanelerde en az 15 yıl görev yapan doktorlara yeşil pasaport verilmesini öngören teklif Meclis’e sunuldu. Düzenleme, vize engellerini aşmayı ve sağlıkta kamu-özel ayrımını azaltmayı hedefliyor.

Türkiye’de kamuoyunun “yeşil pasaport” olarak bildiği hususi damgalı pasaportla ilgili dikkat çeken bir düzenleme Meclis gündemine taşındı. Yeni kanun teklifi kabul edilirse, özel hastanelerde uzun yıllardır görev yapan hekimler ve diş hekimleri de belirli şartlarla bu haktan yararlanabilecek. Düzenleme, sağlık camiasında önemli bir beklentiye karşılık verirken, kamu-özel ayrımına dayalı hak farklarını da yeniden tartışmaya açtı.

15 Yıl Şartı Dikkat Çekti
BirGün’ün aktardığına göre teklif kapsamında, özel sağlık kuruluşlarında en az 15 yıl görev yapan hekim ve diş hekimlerine yeşil pasaport verilmesi öngörülüyor. Bunun için ilgili kişilerin, kasten işlenen bir suç nedeniyle 1 yıl veya daha fazla hapis cezası almamış olması şartı aranacak.

“Ayrıcalık Değil, Mesleki İhtiyaç” Mesajı
Teklifin gerekçesinde, doktorların kamu ya da özel sektör fark etmeksizin toplum sağlığına hizmet ettiği vurgulandı. Ayrıca modern tıbbın gereği olarak uluslararası bilimsel gelişmelerin yerinde takip edilmesinin önemine dikkat çekildi. Metinde, vize süreçlerinin hekimler açısından ciddi bir engel oluşturduğu belirtilirken, yeşil pasaportun bir imtiyaz değil, doğrudan mesleki ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Sağlıkta Ayrımcılık Tartışması
Teklifte, yıllarını insan sağlığına adayan hekimlere karşı devletin bir vefa borcu bulunduğu da kaydedildi. Sağlıkta şiddetin arttığı, nitelikli sağlık çalışanlarının yurt dışına yöneldiği bir dönemde atılacak bu adımın moral ve motivasyonu güçlendireceği savunuldu. Düzenlemenin, sağlık alanında “kamu-özel ayrımıyla oluşan eşitsizliği” azaltması bekleniyor.