10 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Şehit Esma kuyusundan petrol fışkırdı! Dünyada ilk 10'da

Şehit Esma kuyusundan petrol fışkırdı! Dünyada ilk 10'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EYP imha ederken şehit düşen Astsubay Esma Çevik’in ismini Şırnak’taki petrol sahasında yaşatıyor. Bakan Fatih Dönmez, Doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dönmez, Bu sene dünya genelindeki en büyük keşiflerden biri Şırnak-Şehit Esma Çevik petrol sahası oldu dedi.

Karada ve denizde gaz ve petrol aramaları hız kesmeden sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz ve Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Hedefimiz cumhuriyetin 100’üncü yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmak. Proje kapsamında, 2.200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla  dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemi inşa edilmekte. Yapılacak çalışmalar neticesinde, mevcut rezervlerin yukarı yönlü güncellenmesiyle birlikte ülkemiz kendi doğalgaz ihtiyacını karşılarken, ürettiği doğalgazın bir kısmını da kuracağı ticaret merkezi üzerinden satan önemli bir kaynak ülke olacak” dedi.

EN BÜYÜK 10 KEŞİF ARASINDA

Karadaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Dönmez “TPAO tarafından 2021 yılında 112 kuyunun sondajını tamamladık. 2022 yılında ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu. Dönmez, şöyle devam etti: Çukurova petrol sahasında rezerv değeri yaklaşık 800 milyon dolar olan petrol keşfini bu yıl gerçekleştirdik. Bölgedeki üretilebilir petrol rezervinin yaklaşık 8 milyon varil olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra Şırnak-Şehit Esma Çevik petrol sahası şu ana kadar 2022 yılında dünyada yapılmış en büyük ilk 10 keşif arasında yer alarak dikkat çekmekte. TPAO, son yıllarda hem karada hem de denizde arama çalışmalarına ağırlık vererek, sadece 5 sene önce günlük 37 bin varil olan yurt içi hidrokarbon üretimini bugün itibarıyla 65 bin varil seviyelerine taşıdı. Ayrıca kara alanlarında yapılan çalışmalarda son 3 yılda toplam 223 milyon varil petrol eş değeri yeni rezerv bulundu.

KIŞI SIKINTISIZ GEÇİRECEĞİZ

Bakan Dönmez kışın enerji arzı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini belirterek şöyle devam etti: Boru hatlarımız, LNG ve FSRU tesislerimiz ve yer altı doğalgaz depolama tesislerimiz sayesinde, farklı kaynaklardan istediğimiz zamanda ve miktarda doğalgaz temin etme esnekliğine sahip olduğumuzdan arz güvenliği noktasında bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte, Azerbaycan olmak üzere kaynak ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. TANAP doğalgaz boru hattının kapasitesinin iki katına çıkarılması suretiyle hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya Hazar Bölgesinden daha fazla gaz arzı sağlanması için çalışmalarımıza başladık. Trakya’da kurmayı planladığımız doğalgaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasını da yıl sonuna kadar netleştireceğiz.

VEFAT EDENLERİN YAKINLARINA İŞ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez,  Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Taşkömürü İşletmesinde meydana gelen ve 42 kişinin vefat ettiği kazada ihmali bulunan kim varsa gereğinin yapılacağını belirtti. Dönmez, ayrıca yapacakları düzenleme ile kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda vefat eden madencilerin genel sağlık sigortası dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçların terkin edilerek hak sahiplerine aylık bağlanacağını söyledi.

Dönmez “Bunun yanı sıra vefat eden madencimizin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında istihdam edilecek” dedi.  

Kaynak: Türkiye

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *