İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ "Yarı fiyatına altın" tuzağına dikkat!

"Yarı fiyatına altın" tuzağına dikkat!

İKO, sosyal medyada yayılan “yarı fiyatına altın” reklamlarının gerçeği yansıtmadığını ve tüketiciyi yanıltabileceğini açıkladı. Uzmanlar, eksik bilgi içeren bu tekliflere karşı dikkatli olunması ve güvenilir kuyumcuların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), son dönemde sosyal medyada hızla yayılan “yarı fiyatına altın” reklamlarına karşı vatandaşları sert bir dille uyardı. İKO Başkanı Mustafa Atayık, gerçek dışı fiyat karşılaştırmalarının tüketiciyi yanılttığını ve sektörde güveni zedelediğini belirtti.

Sosyal medya platformlarında sıkça karşılaşılan “mağazada 24 bin lira, bizde 12 bin lira” gibi iddiaların herhangi bir objektif temele dayanmadığını ifade eden Atayık, bu tür paylaşımların mesleki etik değerlerle bağdaşmadığını vurguladı.

Kritik Detaylar Gizleniyor

İKO’nun açıklamasına göre, cazip fiyatlarla sunulan altın ve mücevher ürünlerinde çoğu zaman hayati bilgiler eksik bırakılıyor. Ürünün gramajı, ayarı (8K, 14K, 22K), işçilik kalitesi, kullanılan taşın niteliği ve karat değeri gibi unsurların açıkça belirtilmemesi, tüketiciyi yanıltan en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Gerçek ve değerli mücevher ürünlerinde sertifika, garanti ve kayıt belgelerinin mutlaka bulunması gerektiğine dikkat çekiliyor. Aksi halde ürünün değeri kadar güvenilirliği de tartışmalı hale geliyor.

“Bu İndirimler Gerçekçi Değil”

Altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda arz-talep dengesiyle belirlendiğini hatırlatan Atayık, sektörde yüzde 50 gibi yüksek indirimlerin mümkün olmadığını belirtti. Kuyumculukta fiyatların; maden değeri, işçilik, tasarım ve hizmet kalitesiyle şekillendiğini ifade eden Atayık, “Bu tür kampanyaların sektörel gerçeklikte karşılığı yok” dedi.

Aynı Görünen Ürünler Aynı Değil

Atayık, sosyal medyada yapılan yanıltıcı karşılaştırmalarda yüksek kaliteli ve sertifikalı ürünlerle düşük ayarlı ürünlerin bilinçli şekilde kıyaslandığını söyledi. Bu durumun tüketiciyi aldatmaya yönelik bir yöntem olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca, sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda çoğu zaman fatura kesilmediğini belirten Atayık, bu durumda tüketicilerin yasal haklarını aramakta zorlanabileceğini dile getirdi. Kayıt dışı satış yapan hesapların kısa sürede ortadan kaybolabileceği uyarısında bulundu.

Güvenli Alışveriş İçin Uyarılar

İKO, vatandaşlara şu önemli tavsiyelerde bulundu:

  • Tanınmış ve kayıtlı kuyumculardan alışveriş yapın
  • Ürünün gramaj, ayar ve taş bilgilerini mutlaka sorun
  • Sertifikasız ürünlere temkinli yaklaşın
  • Şüpheli derecede ucuz teklifleri sorgulayın

Atayık ayrıca, tüketiciyi yanıltan kişi ve oluşumlar hakkında yasal süreç başlatılacağını ve gerekli yaptırımların uygulanması için ilgili kurumlarla iş birliği içinde olduklarını açıkladı.