06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Yerli yatırımcıların finansal varlıkları arttı

Yerli yatırımcıların finansal varlıkları arttı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) eylül ayı verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin finansal varlıkları son bir yılda yüzde 18, 4 artarak, 6, 1 trilyon liraya yükseldi.

İSTANBUL (AA) -TSPB, eylül ayı finansal piyasa özet verilerini açıkladı. TSPB'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı finansal piyasa özet verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıkları eylül ayı sonu itibarıyla son bir yılda yüzde 18, 4 artışla 6, 1 trilyon liraya ulaştı. Yerli yatırımcıların finansal varlıkları son bir yılda yaklaşık 950 milyar lira artış gösterdi. Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcı) finansal varlıklarının da yüzde 4 artarak 560 milyar lira oldu.

Nisan ayı sonu itibarıyla 2 milyon 674 bin gibi rekor seviyelere ulaşan Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısında, mayıs ayından itibaren yaşanan düşüş, eylül ayında bir miktar toparlandı. Ağustos ayı sonu itibarıyla 2 milyon 395 bine kadar gerileyen hisse senedi bakiyeli yatırımcı sayısı, eylül ayında 2 milyon 409 bine çıktı. Buna göre, hisse senedi piyasasında ayda en az bir kez işlem yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısında mayıs ayından itibaren yaşanan düşüşün ardından, ağustos ayında bir miktar toparlandı. Temmuz ayında bayram tatilinin de etkisiyle 791 bine kadar gerileyen hisse senedi piyasasındaki aktif yatırımcı sayısı, ağustos ayında yeniden 1 milyonun üzerine çıktı.

 Yerlilerin hisse senedi varlıkları yıllık bazda yüzde 27, 6 büyüdü

TSPB'nin derlediği veriler, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının yatırımcı sayısındaki artışa rağmen, Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşün etkisiyle, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3 gerilediğini ortaya koyuyor. Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27, 6 artarak 402, 6 milyar lira oldu. Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının, 175, 6 milyar lirası kurumsal yatırımcılar ve tüzel kişilere, 227 milyar lirası da bireysel yatırımcılara ait bulunuyor.

Son bir yılda yerli yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde yıllık bazda en yüksek artış, kur artışının da etkisiyle eurobond varlıklarında yaşandı. Yerli yatırımcıların özel sektör eurobond varlıkları eylül ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58, 7 artarak 114, 7 milyar lira oldu. Aynı dönemde kamu eurobond varlıkları da yüzde 39, 8 artarak 327, 8 milyar lira oldu.

Yerli yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarındaki varlıkları, son bir yılda yüzde 22 artarak 2 trilyon lirayı aşarken, TL mevduatları da yüzde 16, 6 artarak 1 trilyon 790 milyar liraya çıktı. Yerli yatırımcılara ait; hisse senedi, varlığa dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet, özel ve kamu eurobond, devlet iç borçlanma senetleri, varant ve sertifikadan oluşan sermaye piyasası varlıklarının, toplam finansal varlıklar içerisindeki payı eylül sonu itibarıyla yüzde 37, 3 oldu.

 Yabancıların hisse senedi varlıklarında düşüş

TSPB verilerine göre, geçen yılın eylül ayı sonunda 538, 1 milyar lira olan yabancı yatırımcıların finansal varlıkları, yüzde 4, 1 artarak Eylül 2021 itibarıyla 560 milyar lira oldu. Yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında, nisan ayında başlayan artış, eylül ayında yerini düşüşe bıraktı. Veriler, yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında eylül ayında yaşanan düşüşün, hisse senedi varlıklarından kaynaklandığını gösteriyor.

Yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları, eylül ayında bir önceki aya göre 13, 8 milyar TL (yüzde 5) düşerek 285 milyar liraya gerildi. Eylül sonu itibarıyla Türkiye’deki toplam 687, 6 milyar lira olan hisse senedi portföy değerinin, yüzde 58, 5'i yerli yatırımcılara, yüzde 41, 5’i yabancı yatırımcılara ait bulunuyor

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *