En düşük emekli maaşının 7500 TL’ye çıkacağının açıklanmasıyla gözler Meclis’e çevrildi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 TL’ye çıkarılacağını açıklamasının ardından, yasal düzenleme beklenmeye başlandı.  Ramazan bayramı öncesinde, emeklilerin bayram ikramiyelerinin artışı için de çalışma yürütülüyor.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; 

- Düzenlemeden EYT’lilerle birlikte tüm emeklilerin yarıya yakının etkilenmesi öngörülürken, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emeklilerde de zam beklentisi oluştu.

- Az prim ödeyenle çok ödeyenin emekli aylıklarının eşitlenmemesi için, taban aylıklarda artış yapılması ve zammın herkese belirli oranlarda yansıması bekleniyor.

- Eğer daha önce uygulandığı gibi, 7 bin 500 TL’den düşük aylıkların devlet tarafından bu miktara tamamlanması formülü uygulanır, yapılan zam taban ücretlere yansımazsa, 7 bin 500 liranın altında aylık alanların, taban aylığı bu rakama ulaşana kadar zamdan yararlanamaması ihtimali ortaya çıkıyor.

- Emeklilerin bir diğer beklentisi de bayram ikramiyelerinin artırılması noktasında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli aylığını yükseltecek modellerle emeklilerin aldığı bayram ikramiyelerini birlikte değerlendiren alternatif bir çalışma yaptıklarını belirtmişti. Her iki düzenlemenin de önümüzdeki hafta TBMM’ye getirilmesi bekleniyor.

- Emeklilerin beklentisi Ramazan ve Kurban bayramlarında bin 100 lira olarak verilen ikramiyelerin, en düşük emekli aylığı için belirlenen 7 bin 500 lira düzeyine çekilmesi, yılda iki kere bu tutar üzerinden ödenmesi.

- Milliyet’e konuşan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, halihazırda verilen 5 bin 500 liralık en düşük aylığın bir konut kirasını karşılamadığını belirterek, Bakan Bilgin’le önceki gün yaptıkları görüşmede, bu konuyu acil sorun olarak gündeme getirdiklerini anlattı. Milyonlarca emeklinin yapılacak artıştan yararlanacağını anlatan Ergün, düzenlemenin nisan ayına yetişebileceğini kaydetti. Ergün, “Sigorta emeklisi ayın 16’sından itibaren aylıklarını alıyor. Önümüzdeki aya yetişir” diye konuştu.