CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sonrası ABD'de yaşayan Türk çift Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen, Türkiye'de gündem oldular.

Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nda havacılık ve uzay merkezi kuracağını belirterek, başına Özmen çiftini getireceğini söylemişti.

Hükümet ise bu karşılık CIA suçlaması yapmıştı.

Özmen ailesi, ABD'de uzay alanındaki en yenilikçi şirketlerden biri olarak kabul edilen "Sierra Nevada Corporation"ın sahipleri. Çift, 1994 yılında “Sierra Nevada Corporation” şirketini satın aldı ve en ileri teknolojiye sahip uluslararası uzay, havacılık ve elektronik şirketine dönüştürdü.

Uzay alanındaki en yenilikçi şirketlerden biri olarak kabul edilen Sierra Nevada Corporation, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ile birlikte çalışıyor.

EREN ÖZMEN KİMDİR?

Eren Özmen, Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) başkanı. Eşi Fatih Özmen ise aynı şirketin CEO'su. 

Sierra Nevada Corporation Amerika’nın en iyi şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Eren Özmen'in 1980'lerin başında ABD'ye gitti belirtiliyor.

1985 yılında Nevada, Reno Üniversitesi'nden (UNR) İşletme Yönetimi (MBA) yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamladı ve kısa bir süre sonra, 1988 yılında Sierra Nevada Corporation'da çalışmaya başladı. 

Eren Özmen ve kocası Fatih Özmen 1994 yılında Sierra Nevada Corporation şirketini satın aldı.

Özmenler zaman içerisinde şirketi büyütmeye başladılar ve Nevada Corporation içerisine 19 şirketi daha katmayı başardılar. Ayrıca, Sierra Nevada Corporation 18 ABD eyaletinde ve İngiltere, Almanya ve Türkiye'de 33 tesiste 6 iş alanına dahip olarak karşımıza çıkıyor.

Uzay Sistemleri, Haberleşme, Seyrüsefer, Gözetim/Hava Trafik Yönetimi, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif, Entegre Görev Sistemleri, Bilgi ve Sensör Çözümleri, ve Elektronik Harp/Menzil alanında çalışmalar yapılmaktadır.

FATİH ÖZMEN KİMDİR?

Fatih Özmen, Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) İcra kurulu başkanı ve CEO olarak görev yapıyor.

Türkiye'de hayata gözlerini açan ve eski Türkiye Bisiklet Şampiyonu olan Özmen, ABD'nin Reno Üniversitesi (UNR) Elektrik Mühendisliği mezunu.

Navigasyon ve iniş sistemleri üzerinde yüksek lisans yaparak birçok çalışmada rol almış ve başarılara imza atmış. 1994 yılında, Fatih Özmen ve eşi Eren Özmen Sierra Nevada Corporation'ı satın almışlar.

2008 yılında, Sierra Nevada Corporation MicroSat Systems, Inc. ve SpaceDev, Inc. şirketlerini satın alarak yeni br kulvarda varlığını hissettirmeye başladı. Satın almalar SNC'yi uzay ve havacılıkla ilgili endüstrilerin de içerisine sokmuş oldu.

Şirketin son projesi ticari bir uzay taşımacılığı aracı olan Kasım 2016 duyurulan, Dream Chaser uzay aracı oldu.

NASA, Bütünleşik Ticari Tayfa Yeteneği (CCiCap - Commercial Crew Integrated Capability) girişimi çerçevesinde uzay aracını geliştirmesi için Sierra Nevada Corporation'a yaklaşık 385 milyon hibe etti.