Alıcılar için bir evi değerinde satın almak, mevcut bütçeyi olabilecek en iyi şekilde değerlendirmek anlamına gelir. Satıcılar ise evin gerçek değerini öğrenerek gayrimenkullerini doğru şekilde değerlendirir ve yeni yatırımlar için fırsat yaratabilir. Diğer taraftan döviz kurundaki hareketlilikle beraber pek çok mülk sahibi, evimin değeri ne kadar sorusuna yanıt aramaya başladı. Özellikle Türkiye’de piyasanın serbestleşmesi, evlerin gerçek değeri konusunda çeşitli tartışmaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Peki bir evin değerini hesaplarken hangi yöntemlerden faydalanılabilir?

Ev Değeri Hesaplarken Başvurabileceğiniz Yöntemler

Ev değeri hesaplarken en çok başvurulan yöntem, bölgedeki emsal konutların değerine bakmaktır. Fakat değerleme gayrimenkul sahiplerine özel olarak da değişebileceğinden, bu değerin sağlamasını yapmak için farklı yöntemlere de başvurmak mümkündür. Örneğin kira bedeli üzerinden bir hesaplama yapmak, gayrimenkul danışmanlarından destek almak, ekspertiz hizmeti almak, emlak endeksine bakmak ve çevrimiçi araçları kullanmak bunlardan bazılarıdır. Bu yöntemlerin detayları ise şu şekilde açıklanabilir:

Emsal Konutlara Bakmak

Evinizin bulunduğu bölgede, evinizle benzer özelliklere sahip konutların değerine bakmak, evinizin gerçek değeri konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir. Emsal konutlara bakarken mahallenin yapısı, önemli lokasyonlara uzaklık, metrekare, cephe yönü, oda sayısı ve benzeri faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Hiçbir detayın atlanmaması, evin gerçek değerinin hesaplanabilmesi açısından önemlidir.

Kira Bedeli Üzerinden Hesaplama Yapmak

18 aylık kira bedeli, bir evin değerini verir. Evin genel özellikleri, nadir olarak bu hesaba dahil edilen kira süresinin daha kısa ya da daha uzun olmasını gerektirebilir. Örneğin kira bedeli 15.000 TL olan bir evin 1 yıllık kira bedeli 180.000 TL demektir. Bu rakam 18 yıl ile çarpıldığında 3.240.000 TL elde edilir ve bu da evin gerçek değerini gösterir.

Gayrimenkul Danışmanlarına Başvurmak

Herhangi bir bölgenin emlak piyasası hakkında en yetkin kişiler genellikle gayrimenkul danışmanlarıdır. Dolayısıyla bir evin özelliklerini başka konutlar ile mukayese ederek o gayrimenkulün değerini hesaplamak konusunda uzman kişilerdir. Bu yüzden evinizin gerçek değerini hesaplamak için bir gayrimenkul danışmanına başvurabilirsiniz.

Ekspertiz Hizmeti Almak

Ekspertiz hizmeti vermek amacıyla özel olarak kurulmuş şirketler, gayrimenkul değerinin hesaplanması konusunda profesyonel destek sağlar. Ayrıca gayrimenkul satın almak için ev kredisi çekmek istediğinizde, bankalar evin gerçek değerinin hesaplanması ve kredi miktarının buna göre belirlenmesi için özel bir ekspertiz hizmeti sunarlar.

Emlak Endeksinden Yararlanmak

Emlak endeksi, emlak piyasalarının güncel verileri kullanılarak il, ilçe ve mahalle bazında değerleme yapılmasını sağlar. Ayrıca emlak endeksi üzerinden hangi bölgelerin değer kazandığını ve hangi bölgelerin değer kaybettiğini görmek de mümkündür. Bu da yatırımlarınızı yönlendirdiğiniz bölgelere doğru şekilde karar vermenize imkan tanır.

Online Araçları Kullanmak

Günümüzde çevrimiçi olarak hizmet veren pek çok araç, evinizin özelliklerini ve konumunu girdiğiniz zaman size tahmini bir ev değeri verir. Fakat buradan çıkan sonuçlar genellikle bir fikir sahibi olmak içindir ve doğrudan evin değerini yansıtmayabilir. Bu yüzden ev değeri hesaplama konusunda çok daha güvenilir araçlara yönelmekte fayda bulunur. Online araçları kullanmak yerine doğrudan bir değerleme talebi de oluşturmanız mümkün.

Tek bir ev değerleme aracı kullanmaktansa, birden fazla aracı bir arada kullanmak olabilecek en doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olur. Siz de yukarıdaki araçlar üzerinden evinizin değerini kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Editör: İrem Nur Kaya