E ticaret dünyası sadece şirketlerin değil girişimcilerin de ilgisini çekmektedir. Günümüzde pek çok insan, yeni bir iş modeli olarak bunu düşünmektedir. Siz de onlardan biriyseniz adım adım e ticaret nasıl yapılır bilmek şarttır. Böylece genel bir fikir sahibi olabilir, online alışveriş platformunuza giden yolda daha planlı hareket edebilirsiniz:

1. Hedef Kitle ve Ürün Belirlemesi
2. Bir Tedarikçi ile Anlaşma Yapılması
3. Altyapıya Karar Verilmesi
4. Ürünlerin Eklenmesi

E ticaret nasıl yapılır diyorsanız bu dört adım ardından sektördeki hayatınıza hemen başlayabilirsiniz. Tüm aşamaları daha ayrıntılı inceleyerek, yapacaklarınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Söz konusu maddelerin dışında e-ticaret yapabilmek için bir şirkete sahip olmanız gerektiği de bilinmelidir.

Kitle ve Ürün Belirlemesi

Hedef kitle ve ürün belirlemesi, e-ticaret nasıl yapılır konusunun ilk adımıdır. Bir hedef kitle belirlemiş olmak sitenizin reklamlarını, ürün açıklamalarını ve site tasarımını onlara göre özel bir şekilde hazırlamanıza olanak tanır. Böylece onlar için daha kullanışlı çözümler teklif edebilirsiniz.

Bir hedef kitle belirledikten sonra sıra ürün tespit etmeye gelmektedir. Bugün internet üzerinden satabileceğiniz çok sayıda ürün vardır. Bunlardan bazıları,

1. Elektronik ürünler,
2. Giyim ürünleri,
3. Takı ve aksesuar malzemeleri,
4. Ev dekorasyonu ürünleri,
5. Oyuncaklar,
6. Anne ve bebek ürünleri,
7. Spor ve fitness ürünleri,
8. Gıda malzemeleri,
9. Makyaj malzemeleri,

Şeklindedir. Ayrıca farklı ürünler de yine mevcuttur. Popüler ürünlerin dışında size özel niş fikirler de yine yer almaktadır. Örnek olarak makyaj malzemeleri arasında sadece fondöten ya da ruj satmayı düşünebilirsiniz. Bu hedef kitlenizi çok kısıtlayacak olsa da ürün kataloglarınızı daha geniş tutmanıza yardımcı olur.

Bir Tedarikçi ile Anlaşma Yapılması

Girişim olarak e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız, bunun anlamı kendi imal ettiğiniz ürünlerin olmamasıdır. E ticaret nasıl yapılır diyorsanız, bir sonraki adımı tedarikçi anlaşmaları meydana getirir. Her ne kadar önemsiz gibi görülse de doğru tedarikçilerle çalışmak işletmenin başarısı için hayati önem taşır. Zira ürünlerin hızlı şekilde teminine yardımcı olur. Böylece stoklar tükenmeden hemen yenilenebilir.

Ayrıca bununla sınırlı kalmadan uygun fiyatlı olan tedarikçiler daha fazla kâr elde etmenize imkan tanır. Bir tedarikçi ile anlaşmadan bu bakımdan şu gibi soruları sormanız önerilir:

1. Bir seferde alınabilecek en az ve en çok ürün adedi ne kadar?
2. İki sipariş arasında geçmesi gereken belirli bir süre var mı?
3. Tedarikçiniz ile iletişim nasıl kuruluyor?
4. Ürünleri ne kadar kaliteli?

Bu gibi noktalara özen göstermek, daha doğru bir tedarikçi ile anlaşmanıza olanak tanır. Böylece sonuçlardan da daha fazla memnun kalınabilir.

Altyapıya Karar Verilmesi

Hedef kitlenize ve ürünlerinize karar vermiş, şirketinizi kurmuş ve tedarikçi anlaşmalarını tamamlamışsanız ardından gelen işlemler altyapıya karar vermedir. Tüketiciler her zaman hızlı bir şekilde çalışan, donmayan, çökmeyen ve güvenilir bir platformda işlemler yapmak ister.

Burada seçeneklerinizden ilki altyapıyı kendiniz için özel bir şekilde oluşturmaktır. Eğer profesyonel firmalar ile iletişime geçerseniz sizinle yapılan görüşmeler ardından size özel bir çözüm sunulabilir, ancak burada hem zaman hem de maliyet daha fazladır. Çünkü gerekli eklenti, yazılım ve modüller ayrı ayrı kurulmaktadır.

E ticaret nasıl yapılır diyorsanız, ikinci seçeneğiniz hazır seçeneklerden yararlanmadır. Bunların içinde farklı müşteri profillerine göre değişik seçenekler yer almaktadır. Böylece hem kısa sürede altyapınızı elde etmenize hem de uygun fiyatlı çözümler bulmanıza imkan tanır. Doğru bir altyapı şu gibi sebeplerden dolayı önemlidir:

1. Sitenin donmadan ve çökmeden kullanılmasına yardımcı olur.
2. Güvenilir bir alışveriş platformu sunar.
3. Arama motorlarında daha iyi listelenmenize yardımcı olur.
4. Güçlü yapısıyla müşterilerinize kendinizi daha iyi tanıtmanıza olanak tanır.
5. Sitenizin ve içerisinde bulunan sayfaların yavaşlık olmadan açılmasına yardımcı olur.

Eğer size en uygun opsiyonları bulmak istiyorsanız, eticaret.com size en uygun fırsatları teklif etmektedir.

Eğer başlangıç seviyesinde olan çözümlerden yararlanmak istiyorsanız, free paket ücretsiz bir şekilde sizlere sunulmaktadır. Üst modeller de uygun fiyatlarla sizlere sunulmaktadır.

Ürünlerin Eklenmesi

Altyapınızı oluşturduktan ve sitenize sahip olduktan sonra kargo teslim tarihlerini kontrol etmek kalmaktadır. Sürenin uzun olması müşterilerin çok fazla beklemesine, bunun sonucunda memnuniyetlerinin azalmasına yol açacaktır. Bu da sonra tekrar tercih edilme olasılıklarınızı azaltacaktır.

Bunu kontrol ettikten sonra tüm ürünlerinizi eklemeniz yeterlidir. Bu süreçte açıklamalar doğru ve özenli bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu süreçte şu gibi özenli noktalara dikkat edilmelidir:

1. Ürün açıklamaları özgün olmalı, sadece ilgili ürün için özel bir şekilde hazırlanmalıdır.
2. Ürünün özelliklerini ve avantajlarını müşterilere göstermelidir. Böylece müşterilerinizi satın almaya ikna etmelidir.
3. Ürün açıklaması hedef kitlenize yönelik olmalıdır. Örneğin ürün gençler için tasarlanmışsa, açıklama bu yaş grubuna uygun bir dille yazılmalıdır.

4. Açıklama görseller ile desteklenmelidir. Görseller müşterilerin ürün hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve satın alma kararlarını verirken daha fazla güven duymalarına yardımcı olur.
5. Açıklama SEO kurallarına göre hazırlanmalıdır. Bu sayede arama motorlarında ürünleriniz ve siteniz daha iyi şekilde sıralanabilir.

E-ticaret nasıl yapılır diyorsanız tüm bunlara özen göstererek açıklamalar hazırlamak da önemlidir. Bunlara özen göstererek ürün ayrıntılarını girmek daha fazla satmanıza olanak tanır.

Editör: İrem Nur Kaya