Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri öncesi yaptığı açıklamada, küçük esnaf için prim ödeme gün sayısını 7200’e indireceklerini, bundan 1 milyon küçük esnafın yararlanacağını söyledi. Düzenlemenin, 1 Ekim itibarıyla açılan Meclis’e gelecek torba yasa içerisinde yer alması bekleniyor.

Bağkur’lular 5 yıl daha az prim ödeyecek

 Şu anda Bağkur sigortası kapsamında olanların sayısı 3 milyon civarında. 8 Eylül 1999’dan sonra Bağkur kapsamında sigortalı olan kadın ve erkekler 9000 prim gününe tabi

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlardan ise kadınlar 7 bin 200 (20 yıl), erkekler 9000 güne tabi bulunuyor. Düzenleme yasalaştıktan sonra 1800 gün kazanan Bağkur’lular 5 yıl daha az prim ödeyecek ve şartları taşıyanlar erken emekli olacak.

Mehmet Şimşek'ten bomba itiraf. 'Maalesef' diyerek açıkladı Mehmet Şimşek'ten bomba itiraf. 'Maalesef' diyerek açıkladı

Düzenlemeden küçük esnaf yararlanacak

Düzenlemeden manav, kasap, bakkal, berber, kuaför, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnaf yararlanacak. Yani basit usulde vergiye tabi olanların yararlanabileceği bir formül oluşturulacak. Küçük esnaf kapsamına kimlerin gireceği kanun teklifi ile netleşecek. Bu düzenleme sayesinde 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan Bağkur’lu erkek sigortalılardan 7200 prim gününü tamamlamış olanlar hemen, tamamlamayanlar ise tamamlayacakları tarihte emekli olabilecekler.

Yıl kuralına takılanlar

Bu kural sadece SSK’lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.

Editör: Nehir Durdağı