Son olarak Temmuz ayında yapılan zamla 8 bin 500 liradan 11 bin 402 TL'ye yükseltilen asgari ücrete yeni yılda yapılacak zam merak konusu.

Türkiye'de milyonlarca çalışanın asgari ücret alıyor oluşu, belirlenecek yeni rakamın önemini daha da yukarı çekerken, Ankara kulislerinde gündemde olan rakamlar birer birer dillendirilmeye başlamış durumda.

FATİH PORTAKAL ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ZAMMI AÇIKLADI

Temmuz ayında yapılan artış sonrasında Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, asgari ücrete yapılan eklemeyi şimdiden sollarken, geçim sıkıntısı çeken milyonlarca vatandaş gözünü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak karara çevirmiş durumda.

Gazeteci Fatih Portakal, asgari ücret tartışmalarına dahil olarak kendisine yönelik yetkililerden gelen bilgileri ilk kez açıkladı.

ASGARİ ÜCRETE YAKIN MAAŞ ALANLARIN ORANI YÜZDE 70

Türkiye'de resmi olarak asgari ücret alanların sayısının yüzde 40 olmasına karşın, birçok işletmenin göstermelik olarak asgari ücretin çok az üzerinde ödemeler yaptığını hatırlatan Portakal, fiilen asgari ücret ve yakınında maaş alanların toplumun yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti.

Otoyol ve köprü geçiş ücretleri zamlandı Otoyol ve köprü geçiş ücretleri zamlandı

ASGARİ ÜCRET 16 BİN 900 LİRAYA YÜKSELTİLECEK

Yeni paylaşılacak asgari ücretin ne kadar olacağına yönelik sorulara yanıt veren Portakal, "Dün hadi dedim geldi yine kasım ayı çünkü aralık ayında toplanacak taraflar ve ne kadar olacak diye bakındım. Bana dün söylenen asgari ücretin 16 bin 500 ile 16 bin 900 lira arasında olacağı yönünde" ifadelerini kullanarak yetkili isimlerden aldığı kulis bilgisini paylaştı.

2024 itibarıyla çalışan maaşlarında belirlenecek taban sınırın 16 bin 500 ile 16 bin 900 lira arasına getirilebilmesi içinse yeni yılda asgari ücretlinin maaşına yüzde 45'in üzerinde zam yapılması gerekiyor.

KASIM VE ARALIK AYININ ENFLASYON VERİLERİ BEKLENİYOR

TÜİK'in enflasyon verilerine göre yılın ikinci yarısında yer alan 4 ayın enflasyonu netleşmesine karşın, kasım ve aralık ayında paylaşılacak üfe/tüfe rakamları maaşlara eklenecek enflasyon farkını ortaya çıkaracak.

GEÇTİĞİMİZ YIL TÜRK-İŞ GÖRÜŞMELERİ TERK ETMİŞTİ

Yasaya göre iktidar, emekli ve memur zamlarına en az enflasyon oranında zam yapmakla yükümlü olsa da, asgari ücret ödemelerinin bağlayıcılığı işveren ve işçi sendikaları arasındaki görüşmelerle belirlenecek.

Geçtiğimiz yıl Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işverenler ile anlaşamayarak asgari ücret pazarlığını terk etmiş ve yeni asgari ücret hükümet ve işverenlerin onayıyla kabul edilmişti.

Editör: İrem Nur Kaya