Kötü amaçlar için de kullanılmaya müsait olan anason, haşhaş, kenevir bitkileri ekmenin, ticaretini yapmanın dini hükmü nedir?

''Yenilmesi, içilmesi veya kullanılması dinen caiz olan bir şeyi satmak da caizdir. Bu sebeple, dini açıdan bakıldığında, kendisi aslen haram olmayan ürünleri helal alanlarda kullanmak üzere üretmek ve ticaretini yapmak bir sakınca yoktur.

Bu maddeler normal olarak, helal alanlarda iş yapan kişi veya kurumlara satıldığı halde, alıcılar tarafından gizlice ve dolaylı yoldan, haram işlerde kullanılsa bile bundan dolayı üreticinin bir sorumluluğu olmaz. (Tebyin)

Ancak doğrudan gayrimeşru maddelerin üretiminde kullanılmak üzere ve bunu bilerek ilgili kişilere bu ürünleri satmak, bir haramı desteklemek ve yaymak anlamına geldiğinden bu gibi kazanç, yollarından sakınmak gerekir. (İbn. Rüşd)

Allah Teala Kur'an'ı Kerim'de, '' İyilikte ve takvada yardımlaşın, ama günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın'', buyurmaktadır. (Maide; 5/ 2)

Öte yandan herhangi bir ürün, günlük kullanım da neredeyse tamamen haram bir maddenin üretimi için kullanılmakta ise, bu ürünü üretmek ve ticaretini yapmak büyük ihtimalle harama destek olacağından dinen sakıncalı olur.

Uyuşturucu imalatına dönük olarak haşhaş ve benzeri ürünlerin üretimi ve satışı haramdır. (İbn. Abidin)

Fakat ilaç imalatında kullanılmak üzere yetiştirilip satılmasında sakınca yoktur. Söz konusu maddelerin ekiminde devlet tarafından alınan bir karar ve konuları kotalar varsa bunlara riayet etmek gereklidir.

***

Hadis; İbn. Mesud ra Peygamber efendimiz sam de şöyle rivayet ediyor;

''Kıyamet gününde insan şu beş şeyden hesaba çekilmedikçe Rabbinin huzurundan bir yere kımıldayamaz; Ömrünü ne uğruna geçirdiğinden, gençliğini nerede tükettiğinden, malını nereden kazandığından ve nereye harcadığından, bildiği ile amel edip etmediğinden. (Tirmizi)