Birleşmiş Milletler kurumları Dünya Kalkınma Programı (UNDP), Nüfus Fonu (UNFPA), Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gazze’deki insani durumu anlatan bir rapor hazırladı.

Raporda iki haftadır süren İsrail bombardımanı ve abluka sebebiyle 1.6 milyondan fazla insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Önceki gün Refah kapısından geçen 20 TIR’lık yardımın yeterli olmaktan çok uzak olduğu kaydedilen raporda, Gazze’deki insanların 'korunma, gıda, su ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığı' belirtilerek 'savunmasız kişilerin en büyük risk altında olduğu ve çocukların endişe verici bir oranda öldüğü' uyarısında  bulunuldu.

Biden 2 ülkeyi yabancı düşmanı ilan etti: "Göçmenleri istemiyorlar" Biden 2 ülkeyi yabancı düşmanı ilan etti: "Göçmenleri istemiyorlar"

'Gazze, son çatışmalardan önce umutsuz bir insani durumdu. Artık durum felaket. Dünyanın daha fazlasını yapması gerekiyor' ifadelerine yer verilen raporda diğer ayrıntılar madde madde şu şekilde;

- Sağlık tesislerinin temin ettikleri sınırlı miktardaki yakıtın yarın tükenmesi bekleniyor.

- Su üretim kapasitesi şu anda "normalin yüzde 5'i" seviyesinde.

- Gıda stokları neredeyse tükendi, fırınlar kapanıyor. Çatışma öncesi gönderilmiş insani yardım malzemeleri bitmek üzere. Yerinden edilen on binlerce insan yemek pişiremiyor ya da güvenli bir şekilde yiyecek satın alamıyor.

- Sağlık tesisleri, su, sanitasyon ve elektrik sistemleri de dahil olmak üzere sivil altyapı İsrail saldırılarında ya tamamen yerle bir oldu ya da ağır hasar gördü.

-Hastaneler cenazeleri uygun koşullarda saklayamıyor. Salgın hastalık riski gittikçe artıyor.

Raporda bölgedeki insani felaketin sonlanması için 'suya, gıdaya ve yakıta sürekli erişim' gerektiği aktarıldı.Sağlık tesisleri de dahil olmak üzere tüm sivillerin ve sivil altyapının korunması çağrısında bulunuldu.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 29 UNRWA personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada hayatını kaybeden personelin yarısının öğretmen olduğu belirtildi.

Editör: Nehir Durdağı