Mısırlı iki güvenlik kaynağı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Mısır, İsrail ve ABD'nin Refah sınır kapısının yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde güney Gazze'de ateşkesin başlaması konusunda anlaştığını söyledi.

Kaynaklar, ateşkesin birkaç saat süreceğini ancak kesin süre konusunda netlik olmadığını söyledi.

İsrail iddiaları reddetti

İsrail, Pazartesi günü, komşu Mısır'daki güvenlik kaynaklarının böyle bir anlaşmanın uygulanacağını söylemesinden yarım saat sonra, güney Gazze'de ateşkesin olduğunu inkar etti.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Şu anda Gazze'de yabancıların çıkarılması karşılığında ateşkes ve insani yardım yok" denildi.

ABD, İsrail ve Mısır ateşkesin 09.00'da başlamasında anlaştı. Hamas, ateşkesle ilgili kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini duyurdu.

Reuters'ın haberine göre ABD, İsrail ve Mısır; Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze'nin güneyinde yerel saatle sabah 9'da başlayacak bir ateşkes üzerinde anlaştı.

Sınır kapısının insani yardımlar ve yabancıların tahliyesi için bir kaç saatliğine açılacağı öğrenilirken, Hamas yaptığı açıklamada ''Ateşkeste anlaşıldığına dair bir bilgi yok'' ifadesinde bulundu.

Mısırlı iki güvenlik kaynağı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Mısır, İsrail ve ABD'nin Refah sınır kapısının yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde güney Gazze'de ateşkesin başlaması konusunda anlaştığını söyledi.

Ne kadar süre açık kalacağı net değil

Kaynaklar, ateşkesin birkaç saat süreceğini ancak kesin süre konusunda netlik olmadığını söyledi. İsrail ordusu ve İsrail'deki ABD Büyükelçiliği'nden herhangi bir yorum yapılmadı.

Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı: Saldırgan gözaltında! Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı: Saldırgan gözaltında!

Reuters'ın haberine göre Gazze'nin güneyinde yerel saatle sabah 9'da başlayacak olan ateşkesle ilgili açıklama Hamas'tan geldi. Yetkililer, "Ateşkeste anlaşıldığına dair bir bilgi yok" ifadesini kullandı.

Anlaşmaya dair kesin bir süre belirtilmemekle birlikte, kaynaklar bu ateşkesin birkaç saat sürebileceğini ifade ediyor.

Şu aşamada ne İsrail ordusu ne de İsrail'deki ABD Büyükelçiliği bu konuda herhangi bir açıklama yapmış değil. Benzer şekilde Hamas yetkililerinden de henüz bir açıklama gelmiş değil.

Bu gelişmeler, Gazze'deki yakın zamandaki çatışmaların ardından gerilimin azaltılmasına yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılması, bölgeye insani yardım ve malzeme girişini kolaylaştırabilir ve bu da Gazze halkı için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca ateşkesin Gazze'deki sivillerin güvenliğini artırma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor.

Diplomasi trafiği devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgedeki temaslarının ardından İsrail'e geri dönerken, Fransa Dışişleri Bakanı Lübnan'ın çatışmalara müdahil olmasını engellemek için Lübnan'a gitti.

Ürdün Kralı Abdullah bugün Almanya Cumhurbaşkanı ile Berlin'de görüşecek. Japonya ise çatışmanın çözümüne aracılık etmek üzere Orta Doğu'ya özel bir elçi gönderme kararı aldı.

Editör: Nehir Durdağı