İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İstanbul Basın Buluşması’nda okul güvenliği, bekçilerin görev saatleri ve yeni risk analizi sistemiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Bekçilerin Çalışma Saatlerinde Yeni Yetki
Tersane İstanbul’da medya temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 30 bin bekçi bulunduğunu hatırlattı.
Bekçilerin normal şartlarda güneş battıktan sonra görev yaptığını belirten Çiftçi, gece dışındaki çalışma yetkisinin İçişleri Bakanı’nda olduğunu söyledi.
Bakan Çiftçi, “Ben bu yetkimi 81 il valimize devrettim. Bunların çalışma saatlerini belirleme yetkisi artık il valilerimizde.” ifadelerini kullandı.
Bu adımın, şehirlerin güvenlik ihtiyaçlarına göre daha esnek bir uygulama sağlayacağı değerlendiriliyor.
Okullara Güvenlik Görevlisi Kadrosu Gündemde
Okul güvenliği konusuna da değinen İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, konunun Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluk alanında bulunduğunu ancak Genel Bütçe üzerinden okullara güvenlik görevlisi kadrosu verilebileceğini belirtti.
Çiftçi, “Genel Bütçe’den okullara güvenlik görevlisi konusunda bir kadro verilebilir. Hizmet alımı şeklinde değerlendirilebilir, yani istihdam edilebilir.” dedi.
Risk Analizi Sil Baştan Yenileniyor
Bakan Çiftçi, okullarda uzun süredir uygulanan risk analizi sisteminin yeniden ele alınacağını açıkladı.
Mevcut uygulamada okulların yılda iki kez değerlendirildiğini belirten Çiftçi, risk analizinin bugüne kadar okulun bulunduğu semtin sosyo-kültürel yapısı, ekonomik durumu ve asayiş olaylarına göre şekillendiğini söyledi.
Kahramanmaraş’ta yaşanan saldırı olayına dikkat çeken Çiftçi, söz konusu okulun mevcut sisteme göre risksiz grupta yer aldığını ifade etti.
Bakan Çiftçi, “Şimdi bu yeni düzenlemeyle, risk analizini sil baştan yapıyoruz. Risk faktörüne öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşımı koyuyoruz.” diye konuştu.
“Her Okula İki Polis Sürdürülebilir Değil”
Birinci ve ikinci derece riskli okullarda polis bulunduğunu belirten Çiftçi, üçüncü ve dördüncü derece riskli okullarda ise koordinasyon görevlilerinin görev yaptığını söyledi.
Çiftçi, “Bir yandan okul polisimizle, bir yandan gece bekçilerimizle, onların çalışma saatlerini değiştirerek, güvenlik korucularımızla, belki Milli Eğitim Bakanlığı'na verilecek olan güvenlik kadrolarıyla bu iş biraz daha sürdürülebilir hale gelir.” ifadelerini kullandı.
Ancak mevcut personel yapısıyla her okula iki polis görevlendirmenin mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Çiftçi, ülke genelinde 75 bin okul bulunduğunu hatırlattı.
Çiftçi, “150.000 kişiyi de orada çalıştırmamız uzun vadede sürdürülebilir değil.” dedi.
Güvenlikte Yerel İhtiyaca Göre Model
Bakan Çiftçi’nin açıklamaları, okul güvenliği konusunda daha esnek, yerel şartlara uygun ve öğrenci merkezli yeni bir dönemin işareti olarak değerlendirildi.
Bekçilerin çalışma saatleri konusunda valilere verilen yetkiyle birlikte, illerin kendi güvenlik ihtiyaçlarına göre daha hızlı karar almasının önü açılmış oldu.
