05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GENEL Ev sahipleri için yeni dönem başlıyor! İşte detaylar

Ev sahipleri için yeni dönem başlıyor! İşte detaylar

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Ocak 2025’te zorunlu hale geliyor.

Ev sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giriyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), kiralık gayrimenkul işlemlerinde şeffaflık ve güvenlik sağlayacak. Yeni sistem, ev sahiplerinin gayrimenkullerini e-Devlet üzerinden kayıt altına alarak ilan yetkisini yalnızca yetkili emlakçılar aracılığıyla kullanmasını zorunlu hale getiriyor.

EİDS, gayrimenkul sektöründe düzeni sağlamak için geliştirilen bir dijital platformdur. Bu sistemle, ev sahipleri:

e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini kaydederek, yetkilendirdikleri bir emlakçı aracılığıyla ilanlarını oluşturabilecek.

Yetkisiz emlakçıların ve sahte ilanların önüne geçilmesi amaçlanan bu sistem, aynı zamanda kiracıları dolandırıcılıklardan koruyacak bir adım olarak görülüyor.

Ticaret Bakanlığı, yeni sistemin uygulanabilirliğini test etmek amacıyla 1 Kasım’da Bolu ve Manisa illerinde pilot uygulama başlatmıştı. Sistemin her iki ilde aldığı olumlu geri dönüşlerin ardından, 2025 yılından itibaren tüm Türkiye’de zorunlu hale getirilmesine karar verildi.

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, sistemin sektörde önemli bir reform olduğunu belirtti:

“EİDS, sektörde şeffaflık ve güvenliği artıracak. ‘Acil satılık’ ya da ‘fırsat’ gibi gerçek dışı ilanlardan dolayı zarar gören vatandaşların mağduriyeti sona erecek.”

Yeni düzenleme ile yalnızca yetki belgesi bulunan emlakçılar, portallarda ilan yayınlayabilecek. Federasyon Başkanı Taylan, bu sistem sayesinde sektörde “ayakçı” olarak tabir edilen yetkisiz emlakçıların faaliyetlerine son verileceğini ifade etti.

Özellikle dikkat çeken yenilikler şunlar; Yetki belgesi olmayan emlakçılar artık ilan yayınlayamayacak.Sahte ilanlar ve yanıltıcı bilgiler engellenerek kiracılar korunacak.Tüm kiralık gayrimenkuller e-Devlet üzerinden takip edilebilecek.

Düzenleme şu anda yalnızca kiralık gayrimenkul ilanlarını kapsasa da, ilerleyen dönemde satılık ilanların da bu sisteme dahil edilmesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *