İçişleri Bakanlığı, yurt dışında yakalanan toplam 60 aranan kişinin Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı. Getirilen kişilerden 16’sının kırmızı bültenle uluslararası seviyede, 44’ünün ise ulusal seviyede arandığı bildirildi. Operasyonlar 12 farklı ülkede gerçekleştirildi.
60 aranan kişinin Türkiye’ye iadesi sağlandı
Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığı, Adalet Bakanlığı görevlileri ile KOM, İstihbarat ve Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlıkları; Siber, Asayiş ve TEM Daire Başkanlıklarının koordineli çalışmaları sonucunda yurt dışına kaçan kişilere yönelik operasyonlar düzenlendi. Çalışmalar kapsamında kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 kişi ile ulusal seviyede aranan 44 kişi yakalandı. Toplam 60 kişinin Türkiye’ye iadeleri gerçekleştirildi.
En fazla iade Gürcistan’dan gerçekleştirildi
İçişleri Bakanlığının paylaştığı bilgilere göre aranan kişiler 12 farklı ülkeden Türkiye’ye getirildi. Gürcistan’dan 43, Yunanistan’dan 5, Almanya’dan 2 ve Birleşik Krallık’tan 2 kişinin iadesi sağlandı. Ayrıca Bulgaristan, Karadağ, Polonya, Sırbistan, Ermenistan, İsviçre, Romanya ve Rusya’dan da aranan kişiler Türkiye’ye getirildi.
Çok sayıda ağır suçtan aranıyorlardı
Bakanlık, Türkiye’ye getirilen kişilerin farklı suçlardan haklarında arama kararları bulunduğunu açıkladı. Aranan kişilere yöneltilen suçlamalar arasında kasten öldürme, tasarlayarak öldürme, tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs, yağma, uyuşturucu madde kullanma ve ticareti, ruhsatsız ateşli silah ve mermi satın alma, yaralama, dolandırıcılık, hırsızlık, tehdit, şantaj, cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma bulunuyor.
Terör ve kara para aklama suçları da listede
Şüphelilerden bazılarının resmi belgede sahtecilik, kamu malına ve mala zarar verme, hükümlü veya tutuklunun kaçması, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, trafik güvenliğini tehlikeye sokma ve askeri yasak bölgelere girme suçlarından arandığı bildirildi. Listede ayrıca suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a muhalefet ve silahlı terör örgütüne üye olma suçları da yer aldı. Bakanlık, operasyonların ilgili birimlerin koordineli çalışmaları sonucunda gerçekleştirildiğini bildirdi.
