İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÖZDEN KAÇMASIN Bu çiçeği koparmanın cezası 699 bin lira: Yılda sadece birkaç hafta açıyor

Bu çiçeği koparmanın cezası 699 bin lira: Yılda sadece birkaç hafta açıyor

Halk arasında “ayı gülü”, “yaban gülü” veya “Yörük gülü” olarak bilinen koruma altındaki şakayık çiçeği, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yeniden açmaya başladı. Endemik türler arasında yer alan ve biyolojik çeşitliliğin önemli parçalarından biri kabul edilen şakayıkları koparanlara 2026 yılı itibarıyla 699 bin 245 lira idari para cezası uygulanıyor. Yetkililer, doğaseverleri çiçekleri yalnızca fotoğraflamaları konusunda uyarıyor.

Halk arasında “ayı gülü” olarak bilinen şakayıklar, Manisa’daki Spil Dağı Milli Parkı başta olmak üzere çeşitli bölgelerde çiçek açtı. Kırmızı renkleriyle dikkat çeken bu bitkiler, her yıl kısa bir süre boyunca doğayı renklendiriyor.

Yılda sadece birkaç hafta canlı kalıyor

Şakayıklar yılda yalnızca bir kez açıyor ve yaklaşık iki hafta boyunca canlı kalabiliyor. Bu nedenle doğa fotoğrafçıları ve ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Koparanlara 699 bin 245 lira ceza

Koruma altındaki şakayıkları koparanlara veya yaşam alanlarına zarar verenlere 2026 yılı için 699 bin 245 lira idari para cezası uygulanıyor. Ceza, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik mevzuat kapsamında veriliyor.

Türkiye’ye özgü türleri bulunuyor

Şakayığın bazı türleri tamamen Anadolu’ya özgü. Özellikle “Paeonia Turcica” adı verilen türün yalnızca Türkiye’de yetiştiği ve koruma altında bulunduğu belirtiliyor.

Doğaseverlerin ilgi odağı oldu

Spil Dağı Milli Parkı ve Antalya’daki Likya Yolu güzergâhı, şakayıkları görmek isteyen ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Her yıl binlerce kişi bu doğal güzelliği fotoğraflamak için bölgeyi ziyaret ediyor.

Yetkililer uyarıyor

Uzmanlar, çiçeklerin koparılmaması ve doğal yaşam alanlarının zarar görmemesi gerektiğini vurguluyor. Koruma altındaki türlerin çoğalabilmesi için ziyaretçilerin yalnızca gözlem yapmaları ve fotoğraf çekmeleri tavsiye ediliyor.

Biyolojik çeşitlilik için kritik öneme sahip

Şakayıklar, bulundukları bölgelerdeki ekosistemin önemli parçalarından biri olarak kabul ediliyor. Yetkililer, bu türlerin korunmasının gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.