03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÖZDEN KAÇMASIN Herkesin boş iş dediği mesleğe başladı: Günde 9 bin ayda 270 bin TL kazanıyor!

Herkesin boş iş dediği mesleğe başladı: Günde 9 bin ayda 270 bin TL kazanıyor!

Istranca Ormanları’nda mantar bereketi! Kadın toplayıcılar günde 9 bin TL kazanıyor. Avrupa’ya ihraç edilen mantarlarla rekor gelir!

Türkiye’nin kuzeybatısındaki yemyeşil Istranca Ormanları, bu yıl adeta “mantar altın çağı”nı yaşıyor. Eylül sonunda başlayan sezon, hem doğa severleri hem de kazanç fırsatı arayanları bölgeye çekiyor. Kilosu 200 ila 260 TL arasında alıcı bulan mantarlar, Avrupa ülkelerine ihraç edilerek bölge ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

Mantar Toplayanlar Günde 9 Bin TL Kazanıyor

Sabahın erken saatlerinden akşam gün batımına kadar süren toplama mesaileri, birçok kişiye günlük 9 bin TL’nin üzerinde kazanç getiriyor. Ay boyunca kesintisiz çalışan toplayıcılar, 250 bin TL’yi aşan gelirler elde ediyor. Bu yüksek kazanç, sadece Kırklareli çevresinden değil, Avrupa’dan bile mantar toplamak için gelenleri cezbediyor.

Özellikle kadın toplayıcıların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Kadınlar hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de doğayla iç içe keyifli bir kazanç yolculuğu yaşıyor.

“Bize de Öğretsene” Dönemi Başladı

Mantar toplayıcılığıyla geçimini sağlayan birçok kişi, başta çevresinden tepki almış. “Mantarla ev mi geçindirilir?” diyen arkadaşlarının, şimdi kazancı görünce fikrini değiştirdiğini belirten bir toplayıcı şöyle konuştu:

“Önce dalga geçtiler, sonra tebrik ettiler. Şimdi gelip ‘bize de öğret’ diyorlar.”

“Bu Sene Hem Bol Hem Kaliteli Ürün Var”

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde 23 yıldır mantar toptancılığı yapan Necati Mert, bu yılın en bereketli sezonlardan biri olduğunu söylüyor:

“Yağmurlardan sonra mantar çok bol çıktı. Padişah mantarı, bolet ve borozan mantarı üçlüsü bölgemizin gözdesi. Bu sene özellikle kadınlar çok ilgi gösterdi. Evlerine güzel katkı sağlıyorlar. Toplanan mantarlar İtalya, Fransa ve Almanya’ya gidiyor. Birinci kalite mantarın kilosunu 200 ila 260 liradan alıyoruz.”

Almanya’dan Türkiye’ye “Mantar Tatili”

Almanya’da yaşayan Zeynep Orman, her yıl mantar sezonunda Türkiye’ye gelip toplama yapıyor. Orman, bu geleneği hem spor hem kazanç olarak değerlendiriyor:

“Dağ bayır geziyoruz, doğanın içinde kovalarla mantar topluyoruz. Dün 30 kilo bolet mantarı topladım, 9 bin TL kazandım. Kadınlara özellikle tavsiye ederim.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *