Mardin’de yaşayan 18 yaşındaki Ömer Marık, 8 bin lira karşılığında banka hesabını arkadaşına kullandırdığı gerekçesiyle dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. Banka hesabına gelen 150 bin lira, bir dolandırıcılık soruşturmasına konu olunca Marık gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İddialara göre Marık’a, arkadaşı A.K. hesabının bloke olduğunu ve bir borçlusundan 150 bin TL alacağını belirterek, hesabını kullanmak için 8 bin TL teklif etti. Teklifi kabul eden Marık, parayı çektikten sonra A.K.’ye teslim etti. Ancak kısa süre sonra, bu para bir dolandırıcılık vakasıyla ilişkilendirildi.
Soruşturmayı yürüten savcılık, olayda Marık’ın da yer aldığına kanaat getirerek, onu “Kişinin kendisini banka, sigorta ya da kamu görevlisi olarak tanıtmak suretiyle dolandırıcılık” suçundan tutukladı. Ömer Marık iddiaları reddederken, suçladığı arkadaşı A.K. ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Marık’ın avukatı Gurbet Bilbay, benzer vakaların son dönemde ciddi oranda arttığına dikkat çekti. Son bir haftada buna benzer 7 farklı dosyayla karşılaştığını söyleyen Bilbay, şunları kaydetti: “Yardım etme bahanesiyle banka hesaplarını kiralıyorlar, sonra çok büyük meblağlar bu hesaplara yatırılıyor. Gençler kandırılıyor. Sonuçta yasal sorumluluk, hesabı kullandıran kişiye ait oluyor.”
Ömer Marık, ifadesinde arkadaşı A.K.'yi suçlamada bulunarak; "Yaklaşık 1 yıldır arkadaşım olan ve çok fazla samimiyetimiz bulunmayan arkadaşım bana 'benim hesabım da bloke var, senin hesabını kullanabilir miyim' dedi. Bir yerden para geleceğini söyledi. Ben de inandım. Benim hesabıma 150 bin TL para transferi yapıldı. Ben bu parayı bankadan kendim giderek çektim. Daha sonra bankadan çıktım ve parayı teslim ettim. Bu parayı teslim ettiğimde bana 8 bin TL parayı da elden verdi. Daha sonra ben de kredi borcumu ödedim. Ben gönderilen paranın dolandırıcılık suçuna konu bir para olduğunu bilmiyordum. Bana bir alacağının olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.
Ömer Marık'ın annesi Şükran ise oğlunun 1 aydır cezaevinde olduğunu ve mağdur olduklarını aktararak; "28 Nisan'da polisler kapıya geldi ve 'gelsin ifade versin' dedi. O gün eve gelmemişti, arkadaşım dediği çocuğun yanındaymış. Ertesi gün polisler onu görüp almışlar. Sonra adliyeden tutuklandı. Yemek karşılığında ve 8 bin TL borcu karşılığında banka hesap numarasını paylaşmış. Sözde ona iyilik yapıyormuş. Aynı gün içinde 150 bin TL alıp ona vermiş. Şimdi de inkar ediyor. Biz mağduruz, 1 aydır oğlum içerde. Suçsuz ve sebepsiz içerdedir" şeklinde konuştu.
Ailenin avukatı Gurbet Bilbay, kentte son bir haftada kendisine buna benzer 7 dosya geldiğini söyleyerek; "Yardım etme bahanesiyle hesapları kiralayıp, çok büyük paralar kaldırıyorlar. Hesabını kiraya verenler cezaevinde, asıl suçlular olan bu işi örgütleyip paraları yiyenler ise dışarıda. Mardin küçük bir yer olduğu halde çok sayıda kişi yakalandı. Asıl suçlular da yurt dışına kaçış planı yapıyor. Bu mağdur aileler ne yapsın? Bir yemek veya çok cüzi bir para karşılığı hesaplarını kiralayanlar içeride. Bununla ilgili Yargıtay kararı bekliyoruz. Lütfen hesabını kiralayanlara büyük cezalar verilmesin. Bu hesapları kiralayan, organize ve kontrol eden asıl örgüt başlarının tutuklanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Babası Mehmet Salih Marık ise oğlunun suçsuz olduğu için bırakılmasını ve suçluların yakalanmasını istedi.