İzmir’de belediye şirketlerine bağlı 23 bin işçinin sürdürdüğü grev, üçüncü gününe girdi. Ulaşım aksarken, bazı sokaklar çöplerle doldu. Başkan Cemil Tugay yeni teklif sundu, sendikayı masaya çağırdı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZELMAN, İZENERJİ ve Egeşehir şirketlerinde çalışan yaklaşık 23 bin işçi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle greve gitmişti. Türkiye genelinde dikkatle takip edilen grev üçüncü gününde de tüm kararlılığıyla devam ediyor. Grevin etkileri ise kentin dört bir yanında giderek daha fazla hissedilmeye başlandı.
Otobüs seferlerinde ciddi aksamalar yaşanırken, bazı hatlarda ulaşım tamamen durdu. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde toplu taşıma araçlarında yoğunluk arttı, vatandaşlar ulaşımda alternatif çözümler aramak zorunda kaldı.
Grevden en çok etkilenen hizmet birimlerinden biri de Kent Temizliği Şube Müdürlüğü oldu. Grevde olan temizlik işçilerinin çalışmaması nedeniyle çöpler toplanmadı. Konak ilçesi başta olmak üzere, özellikle Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde çöp yığınları dikkat çekti. Vatandaşlar kötü kokudan ve görüntü kirliliğinden şikayet ederken, sosyal medyada tepkiler artmaya başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay, greve ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Tuğay; "Genel-İş yöneticileri masada teklif ettiğimiz samimi rakamları yalanlıyor ve inkar ediyorlar, üzüntüyle izliyoruz. Genel-İş temsilcileri konuşmalarında çok sayıda kalemdeki yan ödemeyi sanki Belediyemizin bütçesi dışında bir yerden karşılanıyormuş gibi anlatıyor ve adeta yok sayıyorlar. Toplu İş Sözleşmesi taslağındaki yaklaşık 50 ayrı kalemdeki yan ödemeleri tamamen kaldıralım. Aylık net ücret olarak 65 bin TL'den başlayan, 80 bin TL'ye ulaşan rakamları ödeyelim. Üstüne eylül ayında bu artışa yüzde 10 daha ekleyelim bu da en az 71 bin 500 TL'den 88 bin TL'ye kadar aylık net ücret anlamına gelecektir. Bu teklif üzerinde konuşmak ve mümkün olan en kısa sürede sözleşmemizi imzalamak için DİSK Genel-İş Sendikası'nı masaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Önerdiğimiz bu rakamın nasıl bir özveriyle verilebileceğini çalışanlarımızın takdir edeceğine inanıyorum söyleminde bulunarak;"İzmir halkının yaşadığı mağduriyetler uzamasın diye her türlü özverili yaklaşımı göstermeye çalışıyoruz. Önerdiğimiz rakamları karşılayacak günlük yevmiyeleri belirlemek için sendika temsilcilerini görüşme masasına bekliyoruz. Yan ödemeler üzerinden yaratılan kafa karışıklığını kaldıracağız. Her ay herkese ödenecek net maaşı konuşacağız" açıklamasında bulundu.