İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÖZDEN KAÇMASIN Ramaphosa’dan ABD’ye Venezuela tepkisi, Nicolas Maduro ve Cilia Flores için serbest bırakma çağrısı

Ramaphosa’dan ABD’ye Venezuela tepkisi, Nicolas Maduro ve Cilia Flores için serbest bırakma çağrısı

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri operasyonunu uluslararası hukuka aykırı ve egemenlik ihlali olarak değerlendirdi. Ramaphosa, alıkonulan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores’in derhâl serbest bırakılmasını istedi. BM Güvenlik Konseyi’ne de çağrıda bulundu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ABD’nin Venezuela’ya yönelik düzenlediği askeri operasyonu eleştirerek bunun uluslararası hukuka ve devletlerin egemenlik haklarına aykırı olduğunu söyledi. Ramaphosa, Güney Afrika hükümetinin söz konusu eylemden derin endişe duyduğunu ifade etti.

“Egemenlik ihlali” değerlendirmesi yapıldı

Ramaphosa, ABD’nin askeri müdahalesini “egemenlik ihlali” olarak nitelendirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne uluslararası hukuku koruma ve barış ile güvenliği sağlama görevini yerine getirme çağrısında bulunan Ramaphosa, bu tür girişimlere karşı olduklarını dile getirdi.

Maduro ve eşinin serbest bırakılması istendi

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, açıklamasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores’in serbest bırakılması çağrısında bulundu. Ramaphosa, Venezuela halkının yanında olduklarını belirterek alıkonulan Maduro ve eşinin derhâl serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Küresel sorunlara dikkat çekti

Ramaphosa, küresel istikrarsızlık, iklim değişikliği ve artan eşitsizlik gibi konulara vurgu yaparak, adalet ve eşitliğe dayalı bir dünya düzenine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Güney Afrika’nın Filistin, Batı Sahra ve Küba halklarıyla dayanışma içinde olduğunu belirten Ramaphosa, kendi kaderini tayin hakkından mahrum bırakılan topluluklarla dayanışma kararlılığını sürdürdüklerini söyledi.

Trump Maduro ve eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurmuştu

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı büyük çaplı bir saldırı düzenlendiğini ve Maduro ile eşi Cilia Flores’in ülke dışına çıkarıldığını açıklamıştı.

ABD’den Maduro’ya yönelik suçlamalar

ABD Adalet Bakanı Pam Bondi ise Maduro ve eşi hakkında ABD’de suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Bondi’nin açıklamasında Maduro’ya “uyuşturucu terörizmi, kokain kaçakçılığı ve ABD’ye karşı makineli tüfek ile yıkıcı cihazlara sahip olma” suçlamalarının yöneltildiği belirtildi.

Venezuela’dan uluslararası topluma çağrı

Venezuela yönetimi, saldırının ardından ABD’nin kınanması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu. Bazı ülkeler operasyonu eleştirirken, bazı ülkelerin ise açıklamalarıyla ABD’ye destek verdiği ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *