Suça karışan çocuklara ilişkin önemli değişiklikler içeren Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Yeni düzenlemeyle çocuk adalet sisteminde kullanılan bazı kavramlar değiştirilirken, cezalar, sosyal inceleme süreçleri ve koruyucu tedbirlerde de yeni uygulamalar hayata geçiriliyor.
“SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK” İFADESİ DEĞİŞİYOR
Çocuk Koruma Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun çeşitli hükümlerinde yer alan “suça sürüklenen çocuk” ifadesi yerine “adli süreçteki çocuk” kavramı kullanılacak.
Çocuk hakkında kamu davası açılması halinde durum, gerekli idari tedbirlerin alınabilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının il veya ilçe müdürlüklerine bildirilecek.
15-18 YAŞ GRUBUNDA CEZALAR YENİDEN DÜZENLENDİ
Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamış kişiler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 19 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek.
Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ise ceza 15 yıldan 18 yıla kadar olacak.
SİLAHINI ÇOCUĞUN ERİŞEBİLECEĞİ ŞEKİLDE BIRAKANA HAPİS
Ateşli silahını gerekli dikkat ve özeni göstermeden muhafaza ederek çocuğun silaha ulaşmasına neden olan kişi, eylemin daha ağır bir suçu oluşturmaması halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
ÇOCUKLARA YÖNLENDİRME TEDBİRLERİ
Ceza sorumluluğu bulunmayan adli süreçteki çocuklar için yeni güvenlik tedbirleri uygulanacak.
Bu kapsamda sosyal ve toplumsal hizmetler, dijital risklerden korunma, kitap ve kütüphane, çevreye saygı ve çevre temizliği ile tütün, nikotin, alkol, kumar, uyuşturucu ve davranışsal bağımlılıklara yönelik tedbirler devreye alınabilecek.
AİLELERE DE YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLDİ
Çocuk hakkında verilen koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarına aykırı hareket eden anne, baba, vasi veya çocuğun bakımından sorumlu kişi, çocuk hakiminin kararıyla 3 günden 10 güne kadar tazyik hapsiyle cezalandırılabilecek.
15 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE SOSYAL İNCELEME ZORUNLU
Yeni düzenlemeyle 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında sosyal inceleme yapılması zorunlu hale getirildi.
15 yaşını doldurmuş çocuklar için sosyal inceleme yapılmaması durumunda ise savcı, mahkeme veya çocuk hakiminin bunun gerekçesini iddianamede ya da kararda belirtmesi gerekecek.
HAGB KARARINDA EK TEDBİRLER UYGULANABİLECEK
Adli süreçteki çocuk hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi halinde, uygun görülen yönlendirme tedbirlerinden biri veya birkaçı denetimli serbestlik kapsamında uygulanabilecek.
Bazı durumlarda mağdurun veya kamunun uğradığı zararın düşük olması halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılması için zararın giderilmesi şartı da aranmayabilecek.
18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE BIÇAK SATIŞINA YASAK
Düzenlemeyle bıçak ve diğer kesici, delici veya bereleyici aletlerin satışına ilişkin de yeni kurallar getirildi.
Belirlenen ruhsatlı iş yerleri dışında bu ürünlerin satışı ve sergilenmesi yasaklanacak. Düzenlemenin bu bölümü 1 Aralık 2026'da yürürlüğe girecek.
Ayrıca 18 yaşından küçük kişilere bu tür aletlerin satılması, çocukların bunları satın alması veya taşıması yasak olacak. Kurallara uymayanlara 5 bin liradan başlayan, bazı durumlarda 10 bin liraya kadar çıkan idari para cezaları uygulanabilecek.
