İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM 'Al başına belayı'! Cihat Yaycı'dan tedirgin eden plan 'Onlar bize savaş açacak'

'Al başına belayı'! Cihat Yaycı'dan tedirgin eden plan 'Onlar bize savaş açacak'

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, olası “NATO 2.0” senaryosunda Türkiye’nin dışlanması ve yerine İsrail ile Güney Kıbrıs’ın alınmasının ciddi riskler doğuracağını söyledi. Yaycı, bu durumda Türkiye’nin doğrudan hedef haline gelebileceğini ifade etti.

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, küresel güvenlik dengelerine ilişkin yaptığı değerlendirmelerde “NATO 2.0” olarak adlandırılan olası yeni bir yapılanmaya dikkat çekti. Yaycı, bu tür bir senaryonun Türkiye açısından ciddi riskler barındırabileceğini ifade etti.

“Türkiye hedef tahtasına oturtulabilir”

ABD’nin NATO’dan çıkabileceğine yönelik tartışmaları değerlendiren Yaycı, yeni bir güvenlik yapılanması kurulması halinde Türkiye’nin dışlanmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Yaycı, “ABD’nin NATO’dan çıkıp yeni oluşturulacak yapıda Türkiye’nin yer almaması, Türkiye’nin doğrudan hedef tahtasına oturtulduğunu gösterir.” dedi.

İsrail ve Güney Kıbrıs vurgusu

Olası senaryolarda Türkiye’nin yerine İsrail ve Güney Kıbrıs’ın dahil edilmesi ihtimaline dikkat çeken Yaycı, bunun jeopolitik dengeleri Türkiye aleyhine değiştirebileceğini dile getirdi.

“Eğer böyle bir oluşum kurulursa ve Güney Kıbrıs ile İsrail bu yapıya dahil edilirse bu çok kritik bir durum olur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Savaş riski doğabilir” uyarısı

Yaycı, Türkiye’nin mevcut NATO üyeliğinin caydırıcı bir unsur olduğuna işaret ederek, bu durumun ortadan kalkmasının doğrudan güvenlik risklerini artırabileceğini söyledi.

“Biz onlara savaş açmasak da onlar bize savaş açabilir.” ifadelerini kullanan Yaycı, özellikle Kıbrıs eksenli gelişmelerin kritik olacağını belirtti.

Küresel sistemde değişim beklentisi

İran savaşı sonrası uluslararası sistemde önemli değişimlerin yaşanabileceğini öne süren Yaycı, yeni güvenlik mimarisine ilişkin senaryoların dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yaycı, “Küresel sistemde değişim bekleniyor. Sürpriz gelişmeler yaşanabilir.” diyerek Türkiye’nin bu süreçte hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.