İstanbul
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Aliyev'den Rusya'ya: Bu saldırılar kasıtlı

Aliyev'den Rusya'ya: Bu saldırılar kasıtlı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Münih Güvenlik Konferansı’nda Rusya’nın Ukrayna’da Azerbaycan’a ait enerji altyapısı ile Kiev Büyükelçiliği alanını hedef alan saldırılarının kasıtlı olduğunu söyledi. Bakü, Moskova’ya nota verdi, Rusya’nın Bakü Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 62. Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen “Açık Koridor Politikası? Hazar Denizi Ötesi İşbirliğinin Derinleştirilmesi” başlıklı panelde konuştu. Panelde, Avrupa Birliği Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos’un da yer aldığı bildirildi.

Saldırılar panelde gündeme geldi

Aliyev, Rusya’nın Ukrayna’da Azerbaycan’a ait enerji altyapılarına ve Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliğine yönelik saldırılarına ilişkin bir soruya yanıt verdi. Konunun, Azerbaycan ve Rusya dışişleri bakanları ile diğer üst düzey yetkililer arasındaki temaslarda defalarca gündeme getirildiğini ifade etti.

Koordinatlar verildi, saldırılar sürdü

Aliyev, Ukrayna’da Azerbaycan’ın enerji altyapısının yanı sıra Kiev Büyükelçiliğinin de üç kez saldırıya uğradığını belirtti. İlk saldırının ardından bunun tesadüf olabileceğini düşündüklerini söyleyen Aliyev, Azerbaycan’ın diplomatik temsilcilikleri ve kültür merkezlerine ilişkin net koordinatların Rusya’ya iletildiğini aktardı. Buna rağmen iki saldırının daha gerçekleştiğini ifade eden Aliyev, bu durumun diplomatik temsilciliğe yönelik kasıtlı bir saldırı anlamına geldiğini kaydetti.

“Diplomatik yollarla hareket ediyoruz”

Gelişmeler üzerine Rusya’nın Bakü Büyükelçisinin Azerbaycan Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve Moskova’ya nota verildiğini belirten Aliyev, sürecin diplomatik yöntemlerle yürütüldüğünü söyledi. Aliyev, yaşananların Azerbaycan’a karşı “dostane olmayan bir tutum” olarak değerlendirildiğini, Azerbaycan hükümetinin gerekli diplomatik adımları attığını dile getirdi.

Büyükelçilik ve enerji tesisleri zarar gördü

Rusya’nın 2024 ve 2025 yıllarında Kiev’e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırıları sırasında Azerbaycan Büyükelçiliği alanına füzelerin isabet ettiği bildirildi. Söz konusu saldırılarda büyükelçilikteki bazı yapıların, hizmet araçlarının, idari bina ile konsolosluk bölümünün zarar gördüğü belirtildi.

SOCAR tesisleri ve gaz altyapısı da hedefte

Ukrayna’da SOCAR’a ait petrol deposu ile Azerbaycan’a ait diğer tesislerin de hava saldırılarında zarar gördüğü aktarıldı. Ayrıca Azerbaycan gazını Ukrayna’ya ileten gaz kompresör istasyonunun da saldırılara maruz kaldığı ifade edildi.