İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Bakan Kurum’dan ABD’de kritik mesaj: “İklim krizi artık bir senaryo değil”

Bakan Kurum’dan ABD’de kritik mesaj: “İklim krizi artık bir senaryo değil”

Çevre Bakanı Murat Kurum, ABD’de STK temsilcileriyle bir araya gelerek iklim krizi için ortak sorumluluk çağrısı yaptı. Kurum, küresel ısınmanın kritik eşiğe yaklaştığını vurgulayarak iklim krizinin artık tüm alanları etkileyen bir sistem sorunu olduğunu söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ABD’nin New York kentinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek iklim değişikliğine karşı küresel iş birliği çağrısında bulundu. “İklim krizi artık gerçeğin ta kendisi” Birleşmiş Milletler Türkevi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Kurum, iklim krizinin etkilerine dikkat çekerek çarpıcı ifadeler kullandı. Kurum, “İklim krizi bir ihtimal değil, şu anda yaşadığımız gerçeğin ta kendisi” diyerek küresel ısınmanın kritik seviyelere yaklaştığını vurguladı. 

Dünya genelinde etkiler büyüyor 

Bakan Kurum, son 50 yılda aşırı hava olaylarının ciddi şekilde arttığını, her yıl milyarlarca ton atığın doğaya bırakıldığını belirtti. İklim krizinin artık sadece çevresel değil; ekonomi, gıda ve su güvenliği gibi alanları da doğrudan etkileyen bir “sistem krizi” haline geldiğini ifade etti. COP31 ve sıfır atık vurgusu Toplantıda Türkiye’nin 2026 yılında ev sahipliği yapacağı COP31 süreci ve Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi de ele alındı. Kurum, bu projelerin küresel iklim mücadelesinde önemli bir model sunduğunu belirtti. Ortak mücadele çağrısı ABD’li iş insanları ve STK temsilcilerine seslenen Kurum, iklim değişikliğiyle mücadelenin ancak uluslararası iş birliğiyle mümkün olacağını vurgulayarak tüm paydaşları ortak hareket etmeye davet etti.