ABD ile İran arasında tırmanan gerilim, Hürmüz Boğazı’nda bulunan Türk gemilerini de doğrudan etkiledi. Ankara’dan gelen son açıklama, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiğini ve diplomatik girişimlerin hız kesmeden sürdüğünü ortaya koydu.
Hürmüz’de 12 Türk Gemisi Beklemede
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada dikkat çeken detaylar paylaştı. “Hürmüz Boğazı’nda toplam 15 tane gemimiz vardı. 3 tanesini çıkardık” diyen Uraloğlu, kalan gemilerin durumuna ilişkin şunları söyledi:
“Geri kalan 12 geminin 4 tanesinin çıkma talebi yok. Geri kalan 8 gemimizin çıkarma talebini Dışişleri Bakanlığı koordinesinde yürütüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde çıkarırız diye ümit ediyoruz.”
Bu açıklama, Türkiye’nin vatandaşlarını ve ticari varlıklarını koruma konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.
İran Tankeri Ablukayı Aştı İddiası
Öte yandan İran cephesinden gelen bir gelişme dikkat çekti. Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, İran’a ait bir petrol tankeri ABD’nin “deniz ablukası” tehdidine rağmen Hürmüz Boğazı’nı sorunsuz şekilde geçerek İran kara sularına ulaştı.
Haberde, 2 milyon varil ham petrol taşıma kapasitesine sahip tankerin “en ufak bir engelle karşılaşmadan” yolculuğunu tamamladığı vurgulandı. Bu durum, ABD’nin sahadaki caydırıcılığına ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.
ABD-İran Gerilimi Tırmanıyor
Krizin fitilini ateşleyen gelişme ise ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 Nisan’da yaptığı açıklama oldu. Trump, İran ile yürütülen müzakerelerin başarısız olduğunu belirterek deniz ablukası başlatacaklarını duyurdu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da bu sürece 10 binden fazla asker, savaş gemileri ve savaş uçaklarının eşlik ettiğini açıkladı. Bölgedeki askeri yoğunluk, küresel enerji güvenliği açısından ciddi riskler barındırıyor.
Gözler Ankara’nın Diplomatik Hamlelerinde
Türkiye’nin hem bölgesel istikrar hem de ticari güvenlik açısından attığı adımlar yakından izleniyor. Özellikle Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen girişimlerin sonucu, önümüzdeki günlerde netleşecek.
