Ramazan Bayramı öncesinde artan alışveriş yoğunluğu nedeniyle Türkiye genelinde fiyat ve etiket denetimleri sıklaştırıldı. Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yürütülen kontrollerde, başta gıda ve temel ihtiyaç ürünleri olmak üzere birçok kalemde inceleme yapıldı.
Denetimlerin odağında bayram öncesi talep gören ürünler var
Bayram öncesinde özellikle yoğun talep gören ürünlerde fiyat hareketleri yakından izleniyor. Ekipler, marketlerde etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farkları, ürünlerin fiyat değişim tarihlerini ve önceki satış fiyatlarını kontrol ediyor.
Denetimlerin amacı, artan talebin fırsatçılığa dönüşmesini önlemek ve tüketicinin korunmasını sağlamak olarak açıklandı.
Konya’da yüzlerce iş yerinde kontrol yapıldı
Konya’da Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri marketlerde fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi. Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan, denetimlerin yalnızca marketlerle sınırlı olmadığını, restoran, pastane ve konfeksiyon mağazalarında da sürdürüldüğünü belirtti.
Çağlayan, yıl başından bu yana 600’ün üzerinde iş yerinin denetlendiğini, yapılan incelemeler sonucunda yaklaşık 1 milyon 250 bin lira ceza uygulandığını açıkladı.
Van’da son üç aylık fiyatlar karşılaştırıldı
Van’da da ekipler sahaya inerek fahiş fiyat artışlarını önlemeye yönelik kontroller yaptı. Denetimlerde ürün bilgileri, etiket ve kasa fiyatları ile fiyat değişim tarihleri ayrıntılı biçimde incelendi.
Ticaret İl Müdürü Derya Ayaydın, son üç aylık fiyatların karşılaştırıldığını, fahiş fiyat şüphesi bulunan durumların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na iletildiğini söyledi. Bazı işletmeler hakkında tutanak tutulduğu da bildirildi.
Kayseri’de binlerce ürün incelendi
Kayseri’de denetimler Melikgazi başta olmak üzere il genelinde sürdürüldü. Ticaret İl Müdürü Gazi Dinçaslan, ramazan boyunca 227 firmada 7 bin 349 ürünün kontrol edildiğini açıkladı.
Yapılan incelemelerde 30 firmada 46 aykırılık tespit edildiğini belirten Dinçaslan, toplam 826 bin 498 lira idari para cezası uygulandığını ifade etti.
Malatya’da 117 bini aşkın ürün denetlendi
Malatya’da ise yılbaşından bu yana kent genelinde 1707 işletmede 117 bin 859 ürün denetlendi. Denetimlerde 316 ihlal tespit edilirken toplam 1 milyon 255 bin lira ceza kesildi.
Ticaret İl Müdür Vekili Songül Esen, özellikle market, kafe, restoran ve fırınlarda denetimlerin yoğun şekilde sürdüğünü, vatandaşların güvenli alışveriş yapabilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Amaç tüketicinin mağdur olmasını önlemek
Yetkililer, Ramazan Bayramı öncesinde hem sahada hem de masa başında denetimlerin titizlikle sürdürüldüğünü vurguladı. Vatandaşların karşılaştıkları olumsuzlukları Alo 175, CİMER ve e-Devlet üzerinden bildirebileceği de hatırlatıldı.
