İstanbul
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM CHP kurultayı soruşturmasında gözaltı: “Oy müdahalesi” iddiasında gelişme

CHP kurultayı soruşturmasında gözaltı: “Oy müdahalesi” iddiasında gelişme

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin yürütülen “oy müdahalesi” soruşturmasında 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında delegelere menfaat sağlandığı ve oylamaya müdahale edildiği iddiaları araştırılırken, süreç siyaset gündeminde geniş yankı uyandırdı.

CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği bildirildi.

Soruşturmanın, kurultay sürecinde bazı delegelerin iradesine müdahale edildiği ve çeşitli menfaat tekliflerinde bulunulduğu iddiaları üzerine yürütüldüğü belirtildi. Güvenlik güçlerinin farklı adreslerde operasyon gerçekleştirdiği öğrenildi.

“Oy karşılığı menfaat” iddiaları araştırılıyor

Soruşturma dosyasında, bazı delegelere para verildiği, belediye meclis üyeliği ve belediye başkan adaylığı teklif edildiği yönünde iddiaların yer aldığı belirtildi. İddianamede ayrıca bazı delegelerin yakınlarının CHP’li belediyelerde işe yerleştirildiği ve alışveriş kartı dağıtıldığı öne sürüldü.

Savcılık tarafından hazırlanan dosyada, kurultay sürecinde delegelerin kullandıkları oyların fotoğraflarını göndermelerinin istendiği ve seçim sürecine organize şekilde müdahale edildiği iddialarına da yer verildi.

Soruşturma kapsamında çok sayıda isim gündeme geldi

Kurultay soruşturması kapsamında daha önce aralarında Ekrem İmamoğlu, Cemil Tugay ve Özgür Çelik’in de bulunduğu bazı isimler hakkında “oylamaya hile karıştırma” suçlamasıyla dava açılmıştı. İddianamede şüpheliler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Kurultay sürecine ilişkin açılan hukuk ve ceza davaları Ankara’daki farklı mahkemelerde görülmeye devam ederken, “mutlak butlan” tartışmaları da siyasi gündemin önemli başlıkları arasında yer alıyor.

Gözler soruşturmanın ilerleyen sürecinde

Gözaltına alınan kişilerin emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Savcılık kaynakları, soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü ve yeni deliller üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

CHP yönetiminden ve soruşturmada adı geçen isimlerden gelecek açıklamalar merakla beklenirken, süreç Ankara siyasetinde yakından takip edilmeye devam ediyor.