İstanbul
Parçalı bulutlu
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM CHP’deki “mutlak butlan” kararı dünya basınında: “Muhalefete büyük darbe”

CHP’deki “mutlak butlan” kararı dünya basınında: “Muhalefete büyük darbe”

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili verilen “mutlak butlan” kararı uluslararası basında geniş yankı uyandırdı. Bloomberg, Reuters ve Euronews gibi medya kuruluşları kararı Türkiye’de muhalefet açısından kritik gelişme olarak değerlendirirken, siyasi belirsizlik ve liderlik krizi vurgusu öne çıktı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin CHP’nin 38. Olağan Kurultayı hakkında verdiği “mutlak butlan” kararı dünya basınında geniş yer buldu. Uluslararası medya kuruluşları, kararı Türkiye siyasetinde önemli sonuçlar doğurabilecek gelişme olarak değerlendirdi.

Reuters, gelişmeyi “Erdoğan’ın siyasi rakiplerine yönelik son büyük darbe” ifadeleriyle duyururken, Bloomberg ise kararın muhalefet açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini yazdı. Haberlerde, CHP’de oluşabilecek liderlik krizi ve siyasi belirsizlik ihtimali ön plana çıkarıldı.

Bloomberg ve Reuters’tan dikkat çeken yorumlar

ABD merkezli Bloomberg, kararın CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in pozisyonunu doğrudan etkilediğini ve Türkiye’de muhalefetin geleceği açısından kritik bir döneme işaret ettiğini belirtti. Haberde, kararın finansal piyasalarda da risk algısını artırabileceği değerlendirmesine yer verildi.

Reuters ise haberinde, kararın Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve siyasi rekabet tartışmalarını yeniden gündeme taşıdığı yorumunu yaptı. Uluslararası medya kuruluşları, CHP içerisindeki olası yönetim değişikliği ihtimaline de dikkat çekti.

Siyasi belirsizlik vurgusu öne çıktı

AFP, Al-Monitor ve Euronews gibi yayın organları da gelişmeyi yakından takip etti. Haberlerde, CHP’de yaşanabilecek yeni yönetim sürecinin Türkiye siyasetinde dengeleri etkileyebileceği ifade edildi.

Uluslararası analizlerde, “mutlak butlan” kararının yalnızca parti içi mesele olmadığı, aynı zamanda Türkiye’de muhalefetin geleceği açısından da önemli bir dönüm noktası olarak görüldüğü yorumları yapıldı.

Gözler YSK ve yargı sürecine çevrildi

Kararın ardından CHP yönetimi Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz başvurusu yaparken, süreç hem Türkiye’de hem de uluslararası kamuoyunda yakından izlenmeye devam ediyor. Siyasi kulislerde, önümüzdeki günlerde alınacak kararların CHP’nin yönetim yapısı üzerinde belirleyici olabileceği değerlendiriliyor.