Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun diplomasi trafiği kapsamında İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündem maddesi Gazze’deki insani kriz olurken, Erdoğan Türkiye’nin ateşkes ve iki devletli çözüm konusundaki tutumunu yineledi. Erdoğan ayrıca, Starmer’a Filistin Devleti’ni tanıma yönündeki açıklamaları nedeniyle tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki insani durumun kritik seviyeye ulaştığını belirterek, uluslararası toplumun sadece tepki vermekle yetinmemesi gerektiğini vurguladı: “Gazze’de yaşananlara ses çıkarmanın ötesine geçilmesi insanlığa karşı bir görevdir.”
Erdoğan, Türkiye’nin bölgeye sürekli insani yardım gönderdiğini, ateşkes girişimlerini desteklediğini ve arabulucularla yakın temas halinde olduğunu da dile getirdi.
Görüşmede Türkiye ile İngiltere ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki insani durumun kritik noktaya ulaştığını, yaşananlara ses çıkarmanın ötesine geçilmesinin insanlığa karşı bir görev olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Gazze’ye sürekli insani yardımı gönderdiğini, arabulucuların bölgede ateşkesi sağlama gayretlerini ve ateşkes müzakerelerini de desteklediğini belirtti.
Starmer hedefin güven içindeki bir İsrail’in yanında egemen bir Filistin devletinin kurulması olduğunu belirterek; "Ancak şu anda bu hedef, her zamankinden daha fazla tehdit altında. Her zaman söyledim, Filistin’i, bunu yapmak iki devletli çözüme en büyük katkıyı sağlayacağı anda tanıyacağız. Fakat bu çözüm şimdi tehdit altında ve artık harekete geçme zamanı.
Bu nedenle, barışa giden sürecin bir parçası olarak şunu teyit ediyorum: İngiltere, eğer İsrail hükümeti, Gazze’deki korkunç durumu sona erdirmek için adımlar atmaz, bir ateşkesi kabul etmez ve uzun vadeli sürdürülebilir bir barışa ve iki devletli çözümün yeniden canlanmasına yönelik taahhütte bulunmazsa, eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacak." ifadelerini kullanmıştı.
