İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarını araştırmak amacıyla kurulan bağımsız halk mahkemesi "Gazze Mahkemesi"nin 26 Ekim 2025 tarihinde İstanbul’da duyurduğu Nihai Kararı, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.
ICYF Başkanı Taha Ayhan, 9 Ocak Cuma günü gerçekleşen görüşmede, Gazze Mahkemesi’nin deliller, tanık beyanları ve hukukçuların analizleriyle şekillendirdiği karar metnini Erdoğan’a takdim etti.
Kararda İsrail’e ağır suçlamalar
Vicdan Jürisi tarafından hazırlanan Gazze Mahkemesi kararında şu suçlamalar öne çıktı:
Açlığın silah olarak kullanılması,
Ekokırım (doğal çevrenin sistematik tahribi),
Konut ve yaşam alanlarının yok edilmesi (domicide),
Sağlık altyapısının ve sağlık çalışanlarının hedef alınması,
Gazeteci ve eğitim kurumlarına yönelik saldırılar,
Sivil yaşamın kasten ortadan kaldırılması,
Tüm bu eylemlerin, uluslararası hukuk kapsamında savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Gazze Mahkemesi Kararı Dünya Liderlerine Sunulacak
Gazze Mahkemesi'nin Nihai Kararı, ilerleyen süreçte; Devlet ve hükümet başkanlarına, Dışişleri bakanlıklarına, Ulusal ve uluslararası parlamento oturumlarına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer çok taraflı kurumlara sunulacak. Ayrıca üniversiteler, düşünce kuruluşları ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla kararın kamuoyunda tartışılması ve gündemde tutulması hedefleniyor.
Uluslararası Mahkemelere Hukuki Delil Desteği Sağlayacak
Gazze Mahkemesi sürecinde toplanan görsel, yazılı ve tanıklı deliller, ileride Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ve Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önünde açılabilecek davalarda delil olarak kullanılacak.
“Tarihi bir kırılma noktası” vurgusu
Gazze Mahkemesi Başkanı ve eski BM Filistin Özel Raportörü Prof. Dr. Richard Falk, Gazze’de yaşananların sadece bölgesel bir kriz değil, “küresel vicdan ve uluslararası hukuk açısından tarihi bir kırılma noktası” olduğunu vurguladı.
Mahkeme Süreci: Londra’dan İstanbul’a
Kasım 2024: Mahkeme Londra’da kuruldu.
Mayıs 2025: Saraybosna’da 4 günlük duruşmalarda 55 uzman ve tanık dinlendi.
Ekim 2025: İstanbul Üniversitesi’nde yapılan 4 günlük oturumda 70 tanık ifadesi kamuoyuna sunuldu.
Witness Eye Platformu üzerinden 100’den fazla tanıklık toplandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İlk Sunum
ICYF’nin açıklamasına göre, karar metni ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Erdoğan’a, Gazze’de yaşananlara karşı sergilediği "ilkesel duruş" ve "adalet vurgusu" nedeniyle teşekkür edildi.
