Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni’nde yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış ticaret hacminin 820 milyar dolara yükseldiğini belirterek mal ve hizmet ihracatının ise 396 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dış ticaret hacmimizi 820 milyar dolara, mal ve hizmet ihracatımızı ise 396 milyar dolara çıkardık. Çok yakın gelecekte 400 milyar doları da aşacağız.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye ekonomisini şoklara karşı dirençli hale getirdik”
Küresel ekonomide korumacı politikaların arttığını ve ticari rekabetin sertleştiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu süreçte ekonomik dayanıklılığını güçlendirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Korumacı eğilimlerin küresel ölçekte yükselişe geçtiği, ticari rekabetin sertleştiği bir dönemde Türkiye ekonomisini şoklara karşı dirençli hale getirdik.” dedi.
Ekonomi yönetiminin piyasadaki dalgalanmalara karşı gerekli adımları attığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomi yönetimimiz piyasanın yaşadığı stresi asgari düzeye indirmek için her türlü tedbiri alıyor, almaya da devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Fahiş fiyat ve fırsatçılık vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında piyasadaki fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bazı fiyat artışlarının üretim ve ulaştırma maliyetleriyle açıklanamayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, fırsatçılığa karşı denetimlerin sürdüğünü söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üretim ve ulaştırma maliyetlerindeki artışla izah edilemeyecek ölçüde fırsatçı bir fiyatlama alışkanlığı ile karşı karşıyayız.” dedi.
İş dünyasında ahlaki değerlere dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahilik kültürüne vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “İş ve ticaret ahlakımız bin yıllık Ahilik geleneğiyle şekillenmiştir. Fırsatı ganimet bilmenin, taklit, tağşiş, çıkar odaklı hareket etmenin yeri yoktur.”
“Denetimler kararlılıkla sürecek”
Piyasadaki fırsatçılığa karşı mücadelede kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, denetimlerin devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Piyasadaki fırsatçılara dönük denetimlerimizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
