İstanbul
Kapalı
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Geçiş dönemleri risk kadar fırsat da barındırıyor"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Geçiş dönemleri risk kadar fırsat da barındırıyor"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Güvenlik Konferansları'nda istikrar, ekonomi, savunma sanayii, AB hedefi ve Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen Milli Güvenlik Konferansları kapsamında yaptığı konuşmada, dünyanın önemli bir geçiş sürecinden geçtiğini belirterek, istikrarını koruyan ve öngörülebilir politikalar üreten ülkelerin bu dönemde öne çıkacağını söyledi.

Milli Güvenlik Kurulu Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen programda konuşan Yılmaz, ekonomik kalkınmadan savunma sanayisine, nüfus politikalarından Türkiye Yüzyılı hedeflerine kadar birçok başlıkta değerlendirmelerde bulundu.

“İstikrarını koruyan ülkeler kendilerini pozitif ayrıştırır”

Küresel ölçekte yaşanan dönüşüm sürecine dikkat çeken Yılmaz, bu dönemlerin hem riskler hem de fırsatlar barındırdığını ifade etti.

Yılmaz, “Dünya bir geçiş sürecinde. Bu dönemler en tehlikeli zamanlar. Bu dönemlerde yapılan hataların bedeli diğer dönemlere göre daha ağır oluyor ama bu dönemler aynı zamanda doğru konumlanan iyi stratejiler izleyen ülkeler için bir fırsat. Bu dönemde doğru yapanlar da diğer dönemlerde başaramadıkları kadar hızlı ilerleme kaydediyorlar. Bu dönemde istikrarını koruyan, öngörülebilir politikalar üreten, doğru bir çerçevede hareket eden ülkeler kendilerini pozitif ayrıştırmış olurlar.” dedi.

Savunma sanayisinin ekonomik katkısına vurgu

Savunma sanayisinin yalnızca güvenlik açısından değil ekonomik kalkınma açısından da önemli olduğunu belirten Yılmaz, bu alandaki yatırımların teknoloji üretimi ve ihracata katkı sağladığını söyledi.

Yılmaz, “Savunma sanayisinde nitelikli istihdam, katma değer, ihracat üretiyorsunuz. Ayrıca burada elde ettiğiniz yetkinlikleri, teknolojik gelişmeleri sivil endüstrilere yayarak ekonominin topyekun teknolojik seviyesini yükseltmiş oluyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

“Devlet ve millet aynı yöne bakmalı”

Temel hak ve özgürlükler alanında son 23 yılda önemli adımlar atıldığını dile getiren Yılmaz, devlet ile millet arasındaki uyumun kalkınma açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Devlet ve millet aynı yöne bakmıyorsa o ülkenin kalkınması mümkün değildir. Milletiyle aynı yöne bakmayan devletler kendi içinde enerjisini yok eder. Devletin temel bakışı, milletin değerleriyle örtüşmek durumundadır.” değerlendirmesinde bulundu.

AB üyeliği stratejik hedef olmaya devam ediyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik hedefinin stratejik önemini koruduğunu vurgulayan Yılmaz, Avrupa ile pozitif gündem oluşturma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Türkiye'nin Avrupa açısından güvenlik ve rekabet alanlarında öneminin arttığını belirten Yılmaz, Türk Devletleri Teşkilatı'nın güçlenmesini de memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

“Terörsüz Türkiye” vurgusu

Konuşmasında “Terörsüz Türkiye” sürecine de değinen Yılmaz, terörün Türkiye’ye doğrudan ve dolaylı maliyetinin 2 trilyon doların üzerinde olduğunu söyledi.

Bu sürecin başarıya ulaşmasının Türkiye'nin sosyal ve ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Yılmaz, orta ve uzun vadede daha güçlü bir kalkınma zemininin oluşacağını belirtti.

Milli Güvenlik Konferansları 22 hafta sürecek

Programda konuşan MGK Genel Sekreteri Vali Okay Memiş ise dünyada yaşanan savaşlar, krizler ve jeopolitik gelişmelerin yeni bir istikrarsızlık dönemine işaret ettiğini söyledi.

Milli güvenlik alanındaki bilgi birikiminin artırılması amacıyla düzenlenen konferansların 22 hafta boyunca devam edeceğini belirten Memiş, program kapsamında askeri doktrinlerden dış politikaya, demografiden doğal afetlere kadar çok sayıda konunun ele alınacağını ifade etti.