Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, savaşın büyümesi halinde Türkiye üzerinde de baskı oluşabileceği uyarısında bulundu. Davutoğlu, sürecin devam etmesi durumunda ABD’nin Türkiye’den “safını seçmesini isteyebileceğini” söyledi.
“Küresel ölçekte yeni riskler ortaya çıktı”
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Davutoğlu, toplantı öncesinde İran’ın Ankara Büyükelçiliği’ne taziye ziyaretinde bulunduğunu belirtti. Bölgede yaşanan gelişmelerin küresel ölçekte etkileri olduğunu dile getiren Davutoğlu, savaşın başlamasından bu yana dengelerin hızla değiştiğini ve yeni risklerin ortaya çıktığını ifade etti.
ABD yönetiminin savaşa girerken net bir strateji ortaya koymadığını savunan Davutoğlu, Washington’ın İsrail’in politikalarının arkasından hareket ettiğini ileri sürdü.
“Türkiye’ye baskı artabilir”
Bölgedeki çatışmanın genişleme ihtimaline dikkat çeken Davutoğlu, Körfez ülkelerinin de sürecin içine çekildiğini söyledi.
Davutoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu savaş böyle devam ederse ABD, muhtemelen Türkiye üzerinde de baskı yapacak ve ‘safını seç’ noktasına götürebilecek.”
Türkiye’nin Katar’da askeri üsleri bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, Körfez’de yaşanabilecek bir gerilimin Türkiye’yi doğrudan etkileyebileceğini ifade etti.
“Türkiye aktif tarafsızlık politikası izlemeli”
Türkiye’nin şu ana kadar izlediği tarafsızlık politikasının doğru olduğunu söyleyen Davutoğlu, ancak bölgeye yakın bir kriz söz konusu olduğunda “aktif tarafsızlık” anlayışının benimsenmesi gerektiğini dile getirdi.
Davutoğlu, Türkiye’deki askeri üslerin bölgedeki bir savaşın parçası haline gelmemesi gerektiğini belirterek, böyle bir talep gelmesi halinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üslerde tam denetim sağlaması gerektiğini söyledi.
Bölgesel diplomasi çağrısı
Davutoğlu, Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile İran arasındaki gerilimi azaltmaya yönelik aktif diplomasi yürütmesi gerektiğini vurguladı. Olası bir kara harekâtının İran’da uzun sürecek bir iç savaşa yol açabileceğini ifade eden Davutoğlu, bunun bölgeyi daha geniş bir kaosa sürükleyebileceğini belirtti.
Gelecek Partisi lideri ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefeti de kapsayan istişari bir mekanizma oluşturmasının faydalı olacağını söyledi.
