Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD ve İsrail’in müzakerelerin sonucunu beklemeden İran’a yönelik saldırılara başlamasını “haksız ve hukuksuz” olarak nitelendirdi. Bahçeli, açıklamasında barış ortamı varken savaş yoluna gidilmesinin bölgesel ve küresel sistemi daha kırılgan hale getirebileceğini belirtti.
“Uyarıyorum” mesajı ve küresel savaş vurgusu
Bahçeli, Tahran, İsfahan, Kum ve Kerec’in hedef alınmasının ardından karşılıkların gelmesinin çatışmaları genişletebileceğini ifade etti. Sürecin kontrolsüz biçimde tırmanması halinde küresel bir savaş riskinin doğabileceğine dikkat çeken Bahçeli, savaş yerine barışın hâkim olması gerektiğini söyledi.
Körfez ülkelerine ilişkin ifadeler
Açıklamada, İran’a yönelik saldırıların ardından misilleme olarak farklı ülkelerdeki ABD üslerinin hedef alındığına değinildi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi ile Kuveyt ve Bahreyn’in, ayrıca kısmen Katar’ın gelişmelerden etkilendiği belirtildi. Bahçeli, İran’la yürütülen müzakerelerin sonucu beklenmeden gerçekleştirilen askeri operasyonların, yaygın tehditlere açık bir tablo ortaya çıkardığı değerlendirmesini yaptı.
Ramazan ayı vurgusu ve çağrı
Bahçeli, Ramazan ayında İslam beldelerinin karanlığa sürüklenmesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Açıklamasında, sivillerin hedef alınmaması gerektiğini vurgulayarak, saldırıların durdurulması ve sağduyunun öne çıkarılması çağrısında bulundu.
Türkiye için “sağduyu ve soğukkanlılık” çağrısı
Bahçeli, İsrail Savunma Bakanı’nın “önleyici saldırı” ifadesi ile ABD Başkanı Donald Trump’ın “İran’a yönelik büyük bir operasyon” açıklamasına atıfta bulundu. Türkiye’nin sağduyu ve soğukkanlılıkla hareket etmesi gerektiğini belirten Bahçeli, barışçıl çağrıların taraflarla ısrarla paylaşılmasının ve milli güvenlik açısından gerekli tedbirlerin alınmasının önemine işaret etti.
