05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Diploma çetesi elebaşının ifadesi ortaya çıktı

Diploma çetesi elebaşının ifadesi ortaya çıktı

Kamu kurumlarının yöneticilerinin elektronik imzalarını kopyalayarak sahte diploma ve sürücü belgesi düzenleyen çetenin lideri Ziya Kadiroğlu'nun iddianamedeki ifadesine ulaşıldı. "Ziya hoca" olarak bilinen tutuklu Kadiroğlu'nun "Pablo" isimli bir kullanıcıyla Dubai'den gelecek menşeini bilmediği para üzerinden mesajlaştığı ve para karşılığı belge oluşturduğu öğrenildi.

DİPLOMA ÇETESİ ELEBAŞININ İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Kamu kurumlarının üst düzey yöneticilerine ait elektronik imzaları kopyalayarak sahte diploma ve sürücü belgesi düzenleyen organize suç şebekesinin lideri Ziya Kadiroğlu’nun, soruşturma dosyasına giren ifadesi kamuoyuna yansıdı. “Ziya Hoca” olarak bilinen Kadiroğlu, sahte belgeleri Telegram üzerinden iletişim kurduğu kişiler aracılığıyla hazırladığını itiraf etti. İddianamede yer alan bilgilere göre, Kadiroğlu'nun telefon incelemelerinde "Alex" ve "Pablo" isimli iki kişiyle sürekli temas halinde olduğu tespit edildi. Özellikle "Pablo" adlı kişiyle yapılan yazışmalarda Dubai’den Türkiye’ye kaynağı belirsiz para aktarımı planlandığı belirlendi. Bu görüşmelerde, belgelerin hazırlanması karşılığında 50 bin TL ücret talep ettiği ortaya çıktı.

Kadiroğlu ifadesinde, arama ve yakalama kaydı bulunan yaklaşık 50-60 kişiye sahte kimlik düzenlediğini kabul etti. Bu kişilerin genellikle Telegram üzerinden kendisine ulaştığını belirtti. İfadesinde ayrıca “kim olduğunu bilmediğim Pablo isimli şahsın bana sürekli başka şahıslara ait kimlik belgeleri atma sebebi, benden sahte belge veya diploma hazırlamamı istemesindendir” dedi. İddianamede, kara para aklama şüphesine de yer verildi. Dubai üzerinden getirilecek paranın menşeinin belli olmaması, para karşılığında sahte belge teminiyle birleşince suçlamalar daha da ağırlaştı. Mesaj içeriklerinde geçen "Allah’ın izniyle hiçbir şey olmaz", "sokakta dedikodusu çıkmasın kafi" ve "kişiler kendini ifşa etmesin yeterli" gibi ifadeler dikkat çekti.

Savcılık, şüphelilere yönelik “resmi belgede sahtecilik”, “veri ele geçirme”, “bilişim sistemine müdahale” ve “kara para aklama” gibi çeşitli suçlardan 6 yıldan 45 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Soruşturma kapsamında 199 kişi hakkında işlem yapıldığı, çete üyelerinin bazılarının kamu kurumlarında çalışan memurların e-imza yetkilerini ele geçirerek işlemleri meşru gibi gösterdiği belirlendi. Kadiroğlu’nun daha önce de benzer suçlamalarla yargılandığı, 2002 ve 2005 yıllarında ceza aldığı, bazı davalardan ise beraat ettiği öğrenildi. Halen bir üniversitede doktora öğrencisi olarak eğitim gördüğü bilgisi de dosyada yer aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *