İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı’nın Milli Savunma Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesi, kamuoyunda uzun süredir tartışılan Jeffrey Epstein bağlantılı iddiaları yeniden gündeme taşıdı. Özellikle çocuklara yönelik suçlamalarla anılan Epstein’in özel jetinin Türkiye’deki askeri tesislerle bir temas kurup kurmadığı sorusu dikkat çekti.
Taşcı’dan dikkat çeken sorular
Taşcı, önergesinde, Epstein’e ait özel jetin İncirlik Hava Üssü’nü iniş, kalkış ya da transit geçiş amacıyla kullanıp kullanmadığını sordu. Ayrıca askeri hava üslerinde insan ticareti, çocukların yasa dışı taşınması ve benzeri risklere karşı Milli Savunma Bakanlığınca özel bir denetim ya da önleyici mekanizma uygulanıp uygulanmadığını da gündeme getirdi.
Bakanlıktan resmi yanıt geldi
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler imzasıyla verilen yanıtta, tüm askeri hava üslerinin Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında 1. derece askeri yasak bölge statüsünde bulunduğu hatırlatıldı. Üslere giriş ve çıkışların yalnızca yetkili personel ile özel izinli araçlar tarafından, biyometrik doğrulama ve sıkı kimlik kontrolüyle yapıldığı vurgulandı.
Yanıtta şu ifadelere yer verildi: “10'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı (İncirlik Hava Üssü), mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ait olan bir Türk Hava Kuvvetleri tesisidir. İncirlik Hava Üssü içerisine yurtdışından gelen veya Üs üzerinden yurtdışına çıkan her türlü malzemeye Ticaret Bakanlığına bağlı İncirlik Gümrük Müdürlüğü tarafından, Üs içerisine yurtdışından gelen ya da Üs üzerinden yurtdışına giden şahıslara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Hudut Kapıları Daire Başkanlığına bağlı Pasaport Polisi tarafından ilgili mevzuatları uyarınca işlem yapılmaktadır. Yazılı soru önergesinde belirtilen iddialar kapsamında bir ihbar, şikayet veya resmi bildirim bulunmamaktadır.”
