İsrail’in getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Mescid-i Aksa’ya girişlerin kapatılması, Filistinlilerin cuma namazını mescid dışında kılmasına neden oldu. Doğu Kudüs’te yaşanan uygulamalarla birlikte ibadet, Eski Şehir çevresinde gerçekleştirildi.
Mescid-i Aksa’ya girişler kapatıldı
İsrail, ABD ile birlikte İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya girişleri tamamen kapattı. Bu kapsamda Filistinlilerin kutsal mekâna erişimi engellendi.
Alınan karar sonrası Filistinliler, üst üste dördüncü haftada cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılamadı.
Eski Şehir’de yoğun güvenlik önlemleri
İsrail polisi, Doğu Kudüs’teki Eski Şehir bölgesinin girişlerinde ve Mescid-i Aksa’nın kapılarında barikatlar kurdu. Bu uygulamalar nedeniyle Filistinlilerin bölgeye girişine izin verilmedi.
Güvenlik önlemleri kapsamında farklı noktalarda kontrol noktaları oluşturulurken, bölgede geniş çaplı polis varlığı dikkat çekti.
Filistinliler açık alanlarda saf tuttu
Mescid-i Aksa’ya giremeyen Filistinliler, cuma namazını Eski Şehir surlarının çevresinde ve Selahaddin Caddesi üzerinde kıldı. Çok sayıda kişinin açık alanlarda saf tuttuğu görüldü.
İbadet için bir araya gelen bazı gruplara ise polis müdahalesi olduğu bildirildi.
Bölgede alışılmış yoğunluk oluşmadı
Eski Şehir bölgesinde her hafta cuma günleri oluşan kalabalık ve hareketliliğin bu hafta görülmediği aktarıldı. Kısıtlamalar nedeniyle bölgenin büyük ölçüde boş kaldığı gözlemlendi.
Normal şartlarda yoğunluk yaşanan alanlarda bu kez sınırlı sayıda kişinin bulunduğu ifade edildi.
Kısıtlamalar dikkat çekiyor
İsrail’in, 1967 yılında Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana ilk kez Filistinlilerin bayram namazını Mescid-i Aksa’da kılmasına izin vermediği belirtildi.
Filistinliler, dini mekânlara yönelik kısıtlamaların son dönemde arttığını ifade ederken, alınan önlemlerin gerekçesine ilişkin farklı değerlendirmeler yapıldığı bildirildi.
