İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarına ilişkin yürütülen fon soruşturması kapsamında 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişi olmak üzere toplam 106 kişi ve kuruluş hakkında malvarlığı tedbiri uygulanması talep edildi. Gerçek kişiler arasında Mustafa Sandal’ın eşi Melis Sandal da yer aldı.
Borsadaki Hisse Hareketleri İncelemeye Alındı
Soruşturmanın, Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören bazı hisselerde manipülatif eylemlerin portföy yönetim sektörü ve fonlar aracılığıyla gerçekleştirildiği yönündeki ihbarlar üzerine başlatıldığı belirtildi.
Savcılık yazısında bazı hisselerin fiyatlarında yaklaşık 100 kata varan artışların meydana geldiği, bu hareketlerin anormal nitelikte değerlendirildiği kaydedildi.
Soruşturma kapsamında şirketlerin piyasa değeri, sermayesi, öz sermayesi ve dönemsel kâr açıklamalarının birlikte incelendiği, bazı hisselerin defter değerleri ile piyasa değerleri arasında yüksek fark bulunduğu belirtildi.
Fonlar Üzerinden Yapay Fiyat Artışı İddiası
Savcılık yazısında, ilgili hisselerin büyük bölümünün fonlar aracılığıyla toplandığı, fon işlemleri kapsamında yapılan alımların hisse fiyatlarında artışa neden olduğu ve aynı zamanda ilgili fonların değerlerinin yükseldiği değerlendirmesine yer verildi.
Fon sahipleri tarafından gerçekleştirilen hisse alımlarının talep oluşturduğu, daha sonra hisselerin fonlara satıldığı ve bu işlemler sonucunda hem hisse hem de fon değerlerinin arttığı öne sürüldü.
Savcılık, söz konusu eylemlerin Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. maddesinde düzenlenen piyasa dolandırıcılığı suçu kapsamında değerlendirildiğini ve kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu belirtti.
131 Fon TEFAS'ta İşleme Kapatıldı
Soruşturma yazısında, Sermaye Piyasası Kurulu karar organının 17 Eylül 2026 tarihli kararı doğrultusunda 131 fonun TEFAS’ta alım ve satım işlemlerine kapatıldığı belirtildi.
Soruşturma kapsamında hazırlanan listede 46 tüzel kişi ile 18 fonun bulunduğu kaydedildi.
Tüzel kişiler arasında Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Pusula Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Tera Yatırım Bankası A.Ş., Pusula Finans Holding A.Ş., Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş., Astor Enerji A.Ş., Tatilbudur, Enuygun, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat ve Emeklilik, Doğa Sigorta, Eker Süt Ürünleri, Yayla Agro Gıda, Katılımevim ve Alfa Solar Enerji gibi şirketlerin bulunduğu aktarıldı.
Fonlar arasında ise Tera Portföy Hisse Senedi Fonu, Tera Portföy Birinci Serbest Fon, Pusula Portföy Hisse Senedi Fonu, Pusula Portföy Birinci Değişken Fon, Pusula Portföy Üçüncü Hisse Senedi Serbest Fon, Tera Portföy Dördüncü Hisse Senedi Serbest Fon, Hedef Portföy Doğu Hisse Senedi Serbest Fon ve Atlas Portföy Serbest Fon yer aldı.
Melis Sandal'ın da Aralarında Olduğu 42 Kişi
Savcılığın hazırladığı gerçek kişi listesinde toplam 42 kişinin bulunduğu belirtildi. Listede Muhammed Yarız, Serdar Turhan, Erdin Özel, Abdullah Ercan, Melis Sandal, Emrullah Ercan, Ömer Bedir Çetinel, Mustafa Dedik, Hakan Yıldız, Enver Geçgel, İsmet Öğüt, Tarık Sarvan, Tolga Aydın, Ezgi Kaya, Burhan Tunç Özkan, Mehmet Selçuk Aksoy, Turgay Ceylani, Rıza Kandemir, Cengiz Avcı ve Furkan Talay’ın da isimleri yer aldı.
Başsavcılık, listede bulunan kişiler ile bunların eşleri, çocukları ve belirlenen aile yakınlarının malvarlığını azaltıcı nitelikteki işlemleri bakımından tedbir uygulanmasını talep etti.
Bu kapsamda devir, temlik, satış, bağış, ipotek ve rehin tesisi, hesap kapatma, yüksek tutarlı nakit çekimi ile yüksek tutarlı EFT ve havale işlemleri gerçekleştirilmeden önce Başsavcılığın görüşünün alınması istendi.
Taşınmaz, Gemi ve Hava Araçları Araştırılacak
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Denizcilik Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden listedeki kişiler ile eşleri adına kayıtlı taşınmaz, gemi ve hava araçlarının tespit edilmesi talep edildi.
İlgili kişilerin hesaplarındaki sermaye piyasası araçlarının dondurulması ve olağan faaliyet dışında kalan, tutarı veya sıklığı bakımından dikkat çekici ve malvarlığını azaltıcı nitelikte değerlendirilen işlemlerin Başsavcılığa bildirilmesi de istendi.
Tedbir yazısının Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Denizcilik Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, MASAK, Merkezi Kayıt Kuruluşu, SPK, İstanbul Takas ve Saklama Bankası ile Borsa İstanbul’a gönderildiği belirtildi.
