Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında düzenlenen “ADF Youth Talk” oturumunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen forumda çok sayıda uluslararası katılımcının yer aldığı belirtildi.
Fidan, forum kapsamında dünya genelinden liderler, karar alıcılar ve uzmanların bir araya geldiğini ifade etti. Bu yıl yaklaşık 6 bin 400 katılımcının foruma katıldığını belirten Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da çeşitli temaslarda bulunduğunu aktardı.
Türkiye’nin birçok ülke ve uluslararası kurum temsilcisiyle görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Fidan, Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistan ile yapılan toplantılarda bölgesel iş birliği imkanlarının ele alındığını söyledi.
İsrail İttifakı Açıklaması
Fidan, konuşmasında İsrail’in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan ile birlikte hareket ettiğini belirterek, bu durumun bölgedeki Müslüman ülkelere karşı bir ittifak oluşturduğunu ifade etti.
Bölge ülkelerinin kendi sorunlarına sahip çıkması gerektiğini belirten Fidan, dışarıdan destek beklentisinin devam etmesi halinde sorunların sürebileceğini söyledi. Gazze konusunda çeşitli mekanizmaların devreye alındığını ve sürecin detaylı şekilde ele alındığını aktardı.
İran-ABD Süreci
İran ile ABD arasında yürütülen müzakerelere ilişkin değerlendirmede bulunan Fidan, görüşmelerin kritik bir aşamaya geldiğini ifade etti. Tarafların müzakerelere devam etme iradesi gösterdiğini belirten Fidan, ateşkesin uzatılmasına yönelik beklentinin bulunduğunu dile getirdi.
Hürmüz Boğazı’ndaki duruma da değinen Fidan, bölgede zaman zaman kısmi blokajlara ilişkin iddiaların bulunduğunu ve gelişmelerin takip edildiğini söyledi.
Fidan, Lübnan’da yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, bölgede yaşanan olayların istikrarı etkilediğini ifade etti. İsrail’in Gazze’de uyguladığı politikaların benzer şekilde farklı alanlarda da sürdüğünü belirtti.
Türkiye’nin dış politikada barış ve istikrarı önceleyen bir yaklaşım benimsediğini ifade eden Fidan, diplomasi alanındaki faaliyetlerin sürdürüleceğini kaydetti.
