İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,8426 %0.10
55,7824 %-0.19
6.781,98 %-0.78
85.980,76 %0.18
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Hakan Fidan'dan New York'ta “Mekke Anlaşması” mesajı: NATO örneği alkış aldı

Hakan Fidan'dan New York'ta “Mekke Anlaşması” mesajı: NATO örneği alkış aldı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York'ta düzenlenen “100. Yıla Girerken Türkiye-ABD İlişkileri” panelinde bölgesel işbirliği ve Mekke Anlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları üzerinden yöneltilen soruya NATO'nun 5. maddesini örnek göstererek yanıt veren Fidan'ın sözleri salonda alkışlandı.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York'ta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “100. Yıla Girerken Türkiye-ABD İlişkileri” panelinde konuştu. Fidan, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kılıç Buğra Kanat ile salondaki katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

“Bölgesel sahiplenme” vurgusu

Türkiye'nin öncülük ettiği Mekke İttifakı üzerinden yürütülen “bölgesel sahiplenme” politikasına değinen Fidan, ABD'nin yeni bir döneme doğru dönüşüm geçirdiğini belirtti. Türkiye'nin izlediği yaklaşımın ABD'nin küresel politikasına göre şekillenmediğini söyleyen Fidan, bunun uzun süredir benimsedikleri bir süreç olduğunu ifade etti.

Fidan, dış aktörlerin farklı nedenlerle bölgeye müdahale ettiğini ancak zaman içinde bölge ülkelerinin daha fazla işbirliğine yöneldiğini söyledi. Türkiye'nin yaklaşımını “hakimiyet, boyun eğme yok, bilakis işbirliği var” sözleriyle anlatan Fidan, bu anlayışın bölgesel siyasetin temel unsurlarından biri olduğunu belirtti.

Mekke Anlaşması için yeni ülkelerin katılımına açık mesaj

Mekke İttifakı'nın ortaya çıkış sürecine ilişkin soruyu da yanıtlayan Fidan, bu yapı üzerinde son 5-6 yıldır düşündüklerini ancak ülkeleri ikna etmenin zaman aldığını söyledi.

Suudi Arabistan ve Pakistan ile bir yol haritası bulunduğunu belirten Fidan, bölgesel yapıya dahil olmak isteyen başka ülkelerin de olduğunu ifade etti. Yapının kurumsallaşmasının ardından diğer ülkelere katılım için davetin açık olacağını söyledi.

Husilerin saldırıları üzerinden Mekke Anlaşması soruldu

Panelde Fidan'a, Yemen'deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarının Mekke Anlaşması'nın ilk sınavı olup olmadığı ve anlaşmanın bu süreçte nasıl bir sınav verdiği soruldu.

Fidan, soruya yanıt verirken salonda bulunan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'e dönerek orduya ne zaman katıldığını sordu. Jeffrey'in yaklaşık 50 yıl önce katıldığını söylemesinin ardından Fidan, NATO'nun 5. maddesinin bu süre içerisinde kaç kez devreye alındığı sorusunu yöneltti. Salondan “sadece 1 kez” yanıtı geldi.

“Daha yeni başladık”

Fidan, NATO'nun 5. maddesinin yalnızca bir kez devreye alınmasına rağmen ittifakın bu nedenle eleştirilmediğine işaret ederek, yeni kurulmuş bir savunma ittifakının uzun süredir devam eden Yemen krizi üzerinden değerlendirilmesine itiraz etti.

Fidan, “Kimse NATO'yu 'kağıttan kaplan' olmakla eleştirmiyor ancak konu, yeni kurulmuş bir savunma ittifakı olunca, 10 yıllık bir krizi, Yemen krizini örnek gösterip 'Bakın, bu işe yaramıyor' diyorlar. Daha yeni başladık” ifadelerini kullandı. Fidan'ın yanıtı salondaki katılımcılar tarafından alkışlandı.