İstanbul
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İBB’nin ihale ettiği 250 taksi plakasının 56’sı satıldı

İBB’nin ihale ettiği 250 taksi plakasının 56’sı satıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uygulama bazlı taksi sistemi kapsamında ihale ettiği 250 yeni taksi plakasının 56’sının satıldığı açıklandı. İhalede her plaka için milyonlarca liralık teklifler verilirken, yeni sistemin İstanbul’daki taksi sorununa çözüm olması hedefleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Uygulama Bazlı Taksi Taşımacılığı” sistemi kapsamında satışa çıkardığı 250 yeni taksi plakasının 56’sının satıldığı bildirildi. İhalede plakaların ayrı ayrı açık artırma yöntemiyle gerçek kişilere verildiği belirtildi.

İBB’nin yeni sistemle birlikte İstanbul’daki taksi sorununu azaltmayı ve dijital tabanlı ulaşım modelini yaygınlaştırmayı amaçladığı ifade edildi.

Plakalar 29 yıllığına işletilecek

İhaleye çıkarılan plakaların mülkiyetinin İBB’de kalacağı, hak kazanan kişilere ise 29 yıl süreyle işletme hakkı verileceği açıklandı. Sistem kapsamında hizmet verecek araçların yalnızca dijital uygulamalar üzerinden yolcu alabileceği belirtildi.

İBB tarafından yapılan açıklamalarda uygulama bazlı sistemin hem yolcu hem sürücü güvenliğini artırmayı hedeflediği vurgulandı. Yeni modelde kayıt dışılığın azaltılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

Muhammen bedel milyonları buldu

İhale kapsamında her bir taksi plakası için belirlenen muhammen bedelin dönemsel olarak 5 milyon 645 bin TL ile 6 milyon TL arasında açıklandığı görüldü. İhaleye katılacak kişilerden ayrıca geçici teminat bedeli yatırmaları istendi.

İhalelerde her katılımcının yalnızca bir plaka için başvuru yapabildiği belirtilirken, adaylarda İstanbul’da ikamet etme ve başka ticari plaka sahibi olmama şartı arandığı kaydedildi.

Yeni sistemin taksi sorununa çözüm olması hedefleniyor

İBB yetkilileri, uygulama bazlı yeni taksi modelinin özellikle yoğun saatlerde yaşanan taksi bulma sorununu azaltmayı hedeflediğini belirtiyor. Sistemin dijital çağrı esaslı çalışacağı ve yolcu ile sürücünün uygulama üzerinden eşleşeceği ifade edildi.

İstanbul’da daha önce yapılan benzer ihalelerle yüzlerce yeni taksinin sisteme dahil edildiği belirtilirken, yeni plakaların hizmete başlamasıyla kentteki taksi kapasitesinin artırılmasının amaçlandığı kaydedildi.