Şırnak Üniversitesi yeni rektörü İbrahim Baz kimdir sorusunun merkezindeki ilahiyat profesörü, on altı senedir aynı kampüste tasavvuf tarihi dersleri anlattı ve iki ayrı dönemde toplam dokuz sene üniversite genel sekreterliği mührünü taşıdı. Yüksekokul müdürlüğü ile dış ilişkiler koordinatörlüğü görevlerinde de bulundu. Devir teslim pazartesi yapılacak.
İbrahim Baz kimdir, kaç yaşında ve nereli?
İbrahim Baz, Kahramanmaraş Göksun doğumlu, 1966 tevellütlü ve 60 yaşında bir tasavvuf tarihçisi, akademisyen, ilahiyat profesörü ve yazar. İlkokul ile ortaokul yıllarında Göksun ve Dörtyol okullarında eğitim gördü, 1987 baharında Dörtyol İmam Hatip Lisesinden mezuniyet belgesini, 1992 yazında ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden lisans diplomasını cebine koydu. Klasik İslami ilimlerde Mehmet Emin Er'den Arapça, akait, fıkıh ve belagat okudu.

Muhammed Berzenci'nin halkasında ise medrese usulü hadis dersleri gördü. Yüksek lisans dosyasını 1997'de Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tasavvuf kürsüsünde Abdulhakim-i Arvasi çalışmasıyla kapattı ve 2004'te Abdülehad Nuri-i Sivasi teziyle doktor unvanını yakasına taktı.
| Dönem | Kurum ve Kampüs | Üstlenilen Sorumluluk |
|---|---|---|
| 1992 - 2010 | Milli Eğitim Bakanlığı | Okul öğretmenliği ve yöneticilik |
| 2006 - 2007 | Bakü İslam Üniversitesi | Azerbaycan misafir hocalığı |
| 2010 - 2018 | Şırnak Üniversitesi İlahiyat | Tasavvuf kürsüsü ve doçentlik |
| 2011 - 2022 | Rektörlük İdari Teşkilatı | İki dönem genel sekreterlik |
| 2023 - 2026 | Temel İslam Bilimleri | Profesörlük ve bölüm başkanlığı |
Akademik kariyeri, idari görevleri ve yayımlanan kitapları
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 1992'de öğretmenlikle başlayan meslek yolculuğunda 2006-2007 ders sezonunda Azerbaycan Bakü İslam Üniversitesinde misafir hoca sıfatıyla kürsüye çıktı. Kadrosu 2010'da Şırnak'a geçti. Üniversite merkezinde 2011-2015 ile 2017-2022 dönemlerinde toplam dokuz sene genel sekreterlik, yüksekokul müdürlüğü, Erasmus ve Mevlana değişim koordinatörlüğü görevlerini yürüttü.
Akademik basamaklarda 2018'de doçentlik, 2023'te profesörlük cübbesini giydi. Türkiye Yazarlar Birliği Şırnak temsilciliğini yürüten ilahiyatçı, tasavvuf tarihi ve bölge kültüründe Geleneğin Kalbi Tasavvuf, Kadızadeliler-Sivasiler Tartışması, Şırnak Aşiretleri ve Kültürü ile İnsan ve İrfan kitaplarını yayımladı. Edebiyat raflarına ise Sufi Bir Aşk Yolcusu, Mem u Zin Masalı, Şeyh ve Kilise ve Cudi adlı dört eser bıraktı.
