İstanbul
Az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İmamoğlu’nun duruşma sözleri kriz yarattı: Yeni soruşturma kararı

İmamoğlu’nun duruşma sözleri kriz yarattı: Yeni soruşturma kararı

İmamoğlu’nun duruşmada kullandığı ifadeler nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yeni bir soruşturma başlatıldı. Söz konusu gelişme, devam eden İBB davası sürecinde siyasi ve hukuki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

İstanbul siyasetinde tansiyonu yükselten gelişme… İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mahkeme salonunda sarf ettiği ifadeler, yargı sürecinde yeni bir dosyanın kapısını araladı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda geniş yankı uyandıran sözler nedeniyle resen soruşturma başlattığını duyurdu. Kararın, devam eden İBB davasına doğrudan etki edebileceği yorumları yapılırken, hukuk ve siyaset çevrelerinde tartışmalar da hız kazandı.

Duruşmadaki İfadeler Gündem Oldu

İBB davasının son duruşmasında söz alan Ekrem İmamoğlu, iddia makamına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Özellikle,
bu dosyada tek suç örgütü var, iddia makamıdır
şeklindeki ifadeleri dikkat çekti. Bu sözlerin yargı mensuplarını hedef aldığı değerlendirilirken, savcılık harekete geçti.

Yargı sürecinde kullanılan dilin sınırları bir kez daha tartışma konusu olurken, söz konusu ifadelerin “kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret” kapsamında değerlendirildiği bildirildi.

İkinci Soruşturma Dosyası Açıldı

Başlatılan bu yeni süreç, İmamoğlu hakkında devam eden dava sürecinde açılan ikinci soruşturma olarak kayıtlara geçti. Savcılık, sözlerin doğrudan yargı görevi yapan kişilere yönelik olduğu kanaatine varıldığını belirtti.

Hukuk çevrelerinde bazı isimler bu adımı “yargının itibarını koruma refleksi” olarak yorumlarken, bazı kesimler ise ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Başsavcılıktan Resmi Açıklama

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir kısım basın yayın organı ile sosyal medya hesaplarında; İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2025/318 esas sayılı dosyasının 06.04.2026 tarihli duruşmasında sanık Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın yürütmüş olduğu ve kamuoyunda İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü olarak bilinen soruşturmada görev yapan yargı mensuplarına yönelik sarf ettiği anlaşılan ‘..bu dosyada tek suç örgütü var, iddia makamıdır...’ sözleri nedeniyle, ‘kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret’ suçundan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca resen soruşturma başlatılmıştır.”