İstanbul
Kapalı
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,6458 %0.04
56,1871 %-0.03
6.705,56 %-0.22
76.350,01 %-2.71
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İstanbul Barosu’ndan gözaltı tepkisi: "6 üyemiz gözaltına alındı"

İstanbul Barosu’ndan gözaltı tepkisi: "6 üyemiz gözaltına alındı"

İstanbul Barosu, Çağlayan’daki basın açıklamasına polis müdahalesine tepki göstererek gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

İstanbul Barosu, “Ailem Güvende” adı verilen operasyonları protesto etmek amacıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruba yönelik polis müdahalesi ve gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. Baro, aralarında avukatların da bulunduğu gözaltındaki kişilerin serbest bırakılmasını talep etti.

İstanbul Barosu’nun açıklamasında, LGBTİ+ dernekleri, aktivistler, eğlence mekânları ve hak savunucularına yönelik gerçekleştirildiği belirtilen operasyonları protesto etmek amacıyla İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan gruba polis tarafından müdahale edildiği belirtildi.

İstanbul Barosu: 6 Üyemiz Gözaltına Alındı

Baro, müdahale sırasında aralarında 6 üyesinin de bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülyeter Aktepe ile merkez üyelerinin de gözaltına alınanlar arasında bulunduğu bildirildi.

Baro, Anayasa’nın 26’ncı ve 34’üncü maddeleriyle güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasının kural olarak önceden izne tabi olmadığını belirtti.

Açıklamada, barışçıl bir basın açıklamasına müdahale edilmesinin ve kişilerin anayasal haklarını kullandıkları gerekçesiyle gözaltına alınmasının demokratik toplum düzeni ve hukuk devleti ilkeleri bakımından kabul edilebilir olmadığı savunuldu.

“Müstehcenlik” Suçlamasına İlişkin Açıklama

İstanbul Barosu, “müstehcenlik” suçlamasına ilişkin de hukuki değerlendirmelerde bulundu. Açıklamada, LGBTİ+’ların varoluşları ve hak taleplerinin, kapsamı ile sınırlarının somut ölçütlerle belirlenmesi gerektiği ifade edilen bir suç tipi üzerinden geniş yorumlarla suç alanına dahil edilmesinin ceza hukukunun temel ilkeleriyle bağdaşmadığı savunuldu.

Suç ve cezaların kanuniliği ilkesi gereğince ceza normlarının kapsamının öngörülebilir ve belirli olması gerektiğini belirten Baro, aksi yöndeki uygulamaların ayrımcılığı ve toplumsal kutuplaşmayı artırabilecek sonuçlara yol açabileceğini ileri sürdü.

“Gözaltılar Derhal Sona Erdirilmeli”

Kamu makamlarının herkesin temel hak ve özgürlüklerini eşit şekilde koruması ve kamu güvenliğini hukuk çerçevesinde sağlaması gerektiği belirtilen açıklamada, çocukların ve ailelerin korunması amacının toplumun herhangi bir kesiminin hedef gösterilmesini veya kişilerin özgürlüklerine ölçüsüz müdahalede bulunulmasını haklı kılmayacağı ifade edildi.

İstanbul Barosu açıklamasında şu çağrıda bulundu:

“Barışçıl basın açıklamasına yönelik polis müdahalesini kınıyor; anayasal haklarını kullandıkları için gözaltına alınan meslektaşlarımız ve tüm yurttaşların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. LGBTİ+ olmak da haklarını savunmak da suç değildir.”

Baro ayrıca gözaltı tedbirinin, anayasal hakların kullanılmasını engelleyen veya kişileri bu hakları kullanmaktan caydıran bir uygulamaya dönüştürülmemesi gerektiğini belirtti.

DEM Parti’den de Açıklama

Polis müdahalesi ve gözaltılarla ilgili DEM Parti İstanbul İl Örgütü de açıklama yaptı.

Partinin açıklamasında, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla “Ailem Güvende” adı verilen operasyonları protesto etmek amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına polis tarafından müdahale edildiği belirtildi.

DEM Parti, İl Kadın Meclisi Sözcüsü Kamile Kandal ve Kadıköy ilçe yöneticisinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Parti, müdahaleleri ve gözaltıları “hukuksuz” ve “keyfi” olarak nitelendirerek gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep etti.