İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eğitim belgelerine ilişkin yürütülen incelemeler kapsamında, İstanbul Üniversitesi yüksek lisans diplomasını da "koşullarda eksiklik" gerekçesiyle iptal etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması devam ederken, görevinden uzaklaştırılan ve tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun eğitim durumuna dair yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu’nun daha önce iptal edilen lisans diplomasının ardından bu kez yüksek lisans diplomasını da geçersiz saydı.
“Lisans mezuniyet koşulunun sağlanamadığından…”
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu, 24 Temmuz’daki toplantısında aldığı kararla, İmamoğlu’nun İnsan Kaynakları Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezuniyetini iptal etti. Kararda, Üniversite Yönetim Kurulunun 18 Mart 2025 tarih ve 61 numaralı toplantısında alınan kararına istinaden, 6 Temmuz 1987 tarihli ve 19509 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Öğrenci Yönetmeliğindeki 'lisans mezuniyet' koşulunun sağlanamadığından bahisle ve öğrencilik statüsüne girişte yer alan 'koşullarda eksiklik' nedeniyle yüksek lisans mezuniyetinin ve diplomasının geçersiz sayılmasına karar verildi ifadelerine yer verildi.
Yönetim Kurulu ayrıca, mezuniyet bilgilerinin Akademik Kayıt Sistemi (AKSİS) üzerinden silinmesini, YÖKSİS üzerinden güncelleme yapılmasını ve mezuniyet tezinin YÖK Ulusal Tez Merkezi’nden kaldırılmasını da karara bağladı.
Lisans diploması daha önce iptal edilmişti
İmamoğlu’nun Kuzey Kıbrıs’taki Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne usulsüz geçiş yaptığı iddiaları üzerine başlatılan inceleme sonucunda, lisans diploması da “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle 18 Mart 2025 tarihinde iptal edilmişti. Bu karar doğrultusunda 6 Mayıs’ta İmamoğlu’nun diploma bilgisi üniversite veri tabanından silinmişti.
Başsavcılıktan “resmi belgede sahtecilik” soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “resmi belgede sahtecilik” suçundan soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. İddiaların odağında, lisans diplomasının sahte olduğuna dair Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan rapor yer alıyor.
Başsavcılığın İstanbul Üniversitesi’ne gönderdiği yazıda, “İmamoğlu'nun diploması dayanak gösterilerek kurulacak iş ve işlemlerin hukuka aykırı olmaması adına gerekli işlemlerin bir an önce yapılması” talep edilmişti.
İddianameyi kabul eden İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi, İmamoğlu hakkında “zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik” suçundan 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına karar verdi. Duruşma tarihi ise 11 Eylül olarak belirlendi.
