İstanbul Valiliği, sokak hayvanları konusunda geri adım atıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Valilik, çalışmaların 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sürdürüldüğünü ve herhangi bir geri adımın söz konusu olmadığını bildirdi.
Valilikten yapılan açıklamada, AFAD İstanbul Merkezi’nde düzenlenen Sokak Hayvanları Koruma Kurulu toplantısının ardından bazı basın ve sosyal medya mecralarında yer alan “Valilikten Sokak Hayvanları Konusunda Geri Adım” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
Açıklamada, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik çalışmaların yasal çerçevede sürdürüldüğü ve uygulamaların kararlılıkla devam ettiği belirtildi.
Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, belediyelerin ayırmak zorunda oldukları mali kaynağın en az yüzde 50’sini hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanları için kullanması gerektiği vurgulandı. Ormanlık alanlardan yer tahsisi yapılan belediyelerin sahaları teslim alarak inşaat süreçlerini tamamlaması istendi.
Belediyelerin sahipsiz köpek sayısına ilişkin aylık envanter çalışması yaparak verileri İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne ileteceği belirtildi. Ayrıca, Sahipsiz Hayvan İzleme Cetvellerinin düzenli olarak HAYBİS veri tabanına işlenmesi kararlaştırıldı.
Pendik ve Tuzla belediyelerine ait doğal yaşam alanlarının inşaatlarının tamamlanarak hizmete açılacağı ve bu bölgelerdeki sahipsiz köpeklerin bu alanlara alınacağı ifade edildi.
Mevzuat gereği bütçelerinden yeterli pay ayırmayan belediyelere yasal yaptırımların hatırlatılacağı bildirildi.
Organize sanayi bölgelerindeki işletmelerin, belediyelerle iş birliği içinde bakımevlerindeki köpeklerin sahiplendirilmesine yönelik çalışmalara katkı sunacağı aktarıldı.
Emniyet ve jandarma birimlerinin, sahipsiz köpeklerin usulsüz şekilde terk edilmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirleri alacağı belirtildi.
Valilik, sokak hayvanlarına yönelik çalışmaların aralıksız devam ettiğini ve alınan kararların uygulanmasının yakından takip edileceğini bildirdi.
